Миналогодишният победител в „Галата – Варна“ отново спечели маратона

ВАРНА новини лого

Победителят Йордан Янчев. I Снимка narodensport.eu

Ясни са първенците в 81-ото издание на плувния маратон „Галата – Варна“. При мъжете №1 е Йордан Янчев от Сандански, който е и национален състезател. 19-годишният плувец е първи с време 54,24 минути. Миналата година той пак спечели състезанието в морската столица. На второ място е Станимир Раев от ПСК „Черно море“ спрял хронометрите на 55,38 минути, а трети – Георги Цурев („Астери“ – Варна) с 56,30 минути.

Йордан Янчев е 7-ми на световното по плуване за юноши в Будапеща през 2019 г. в дисциплината 400 м свободен стил. Участник е на младежките олимпийски игри в Аржентина през 2013 г.

При жените Габриела Георгиева от „Дамини“ (София) е победителка с 59,45 минути. Тя участва за седми път в „Галата – Варна“. На второ място е Ева Христова от „Астери“ (Варна), постигнала време 1.03,30 ч., а на трета позиция е друга състезателка на „Астери“ – Александра Вачкова с 1.03,32 ч.

Приз за най-добре представил се варненец отнася шампионът от ПСК „Черно море“ Станимир Раев, който е отличен и с Купа „Добри Динев“. Награда за най-добре представила се варненка логично печели Ева Христова от „Астери“. Мирослав Савов бе отличен за плувец с най-много участия в маратона – общо 37, а Пламен Иванов бе удостоен с премия за плувец с увреждания.

228 участници от 11 държави (Белгия, Турция, Хърватия, Германия, Румъния, САЩ, Израел, Русия, Дания, Гърция и България) участваха в най-старото плувно състезание у нас.

Наградният фонд за маратона е на обща стойност 6800 лв. Победителите – мъж и жена, получават парични награди от по: I място – 1000 лв.; ІІ място – 700 лв.; ІІІ място – 500 лв.; ІV място – 400 лв.; V място – 300 лв.; VІ място – 200 лв. С парични награди се отличават и най-добре представили се: варненец, мъж и жена – по 100 лв. 200 лв. е бонусът за плувец с увреждания, толкова получава и плувецът, регистрирал най-много участия в маратона.

Организатори на събитията са Община Варна, плувен спортен клуб „Черно море“ и ВМС на Република България. 

ВН

Прочетете още: С плуването 1000х1000 ентусиасти загряха за маратона „Галата – Варна“

Зам.-кметът на Варна Коста Базитов награди призьорите.