Продължава помощта на военнослужещите при гасенето на пожара в Карловско

ВАРНА новини лого

Снимката е илюстративна.

Модулът за гасене на пожари на 61-а механизирана бригада се включи в бoрбата с огнената стихия над село Розино, община Карлово днес, 3 август. Това съобщиха от Министерството на отбраната в официалния си сайт Mod.bg.

58 военнослужещи и специализирана техника от формированието за овладяване и преодоляване на последствията при бедствия на 61-а Стрямска механизирана бригада, под ръководството на майор Стефан Проданов, заместник-командир по логистичното осигуряване на зенитно-ракетен дивизион на бригадата, от 06.00 ч. оказват помощ на пожарните служби в гасенето на огъня. Тъй като стихията обхваща предимно пресечен планински терен, от изключително значение е помощта на военнослужещите, които действат съвместно с пожарната, горските служители и доброволци. Модулът за гасене на пожари работи в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на пожара и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

В помощ на огнеборците и днес е хеликоптер от 24-а авиационна – Крумово. В 7:05 ч. тази сутрин хеликоптерът AS 532 AL Cougar излетя отново, за да продължи участието си в гасенето на пожара. През вчерашния ден гасенето на пожара от въздуха продължи повече от 4 часа. Извършени бяха 16 пуска и хвърлени над 25 тона вода. За зареждане на системата за пожарогасене „bambi bucket” с вода беше използван язовир „Мурла”.

Военнослужещи от 24-а авиационна база за втора поредна седмица активно се включват в гасене на горски пожари с вертолет. Екипажите работят при изключително трудни условия и успешното изпълнение на задачите в помощ на населението доказва добрата им подготовка.