От ПИК! Жестока критика към Андрей Чорбанов: Милиони българи повярваха на лъжите на този човек за коронавируса – той не е медик

Колаж на проф. Чорбанов и ваксини срещу коронавирус

Колаж: ПИК.

Жестоки критики по адрес на имунолога и директор на департамент „Имунология“ в Института по микробиология на БАН проф. Андрей Чорбанов отправи в социалната мрежа Фейсбук неправителствената организация „Българско рационално общество“.

От организацията обвиняват професора в поредна лъжа.

Публикувме публикацията на Българско рационално общество без редакторска намеса:

Милиони българи повярваха на лъжите на този човек, стотици хиляди гласуваха за неговата партия. Публикацията му е една от най-разпространяващите се през последните дни. Познайте какво? Пак започва с лъжа.

Елементарна справка: дори и без посещение в Scopus и ResearchGate можем лесно да видим, че Чорбанов не е медицинско лице. Шок! Бомба? Или просто факт. С посещение на въпросните бази данни, нещата стават трагични. Изглежда, че комплексът за малоценност, нарцисизмът и манията за величие тотално надделяват, което налага той сам да се сравнява с известни публикуващи авторитети по темата в най-престижни медицински журнали.

По-голям експерт ли е Чорбанов от авторите в Nature, The Lancet, JAMA, BMJ, NEJM, експертите на университета Johns Hopkins, световните здравни институции, контролните органи, главните експерти на практически всяка цивилизована държава, водещи коментатори като Paul Offit, Florian Krammer, Gregg Gonsalves, Joong Sik Eom, Carl Bergstrom, Neil Ferguson, Esther Duflo, Peter Hotez?

Нито един от изброените журнали, институции, коментатори, далеч по-напред в научните среди, не споделят отношението му към настоящите ваксини и пандемията.

Спрямо всички тях Чорбанов е просто един плоскоземец с титла, претендиращ за наука, твърде характерна и често прилагана тактика от шарлатани.

Най-цитираните научни статии и водещи здравни експерти категорично отхвърлят неговите твърдения. Списъкът е безкраен, но нашият виден „специалист“ изглежда се мисли за Галилео, претендира и ви лъже, че той е по-голям от тях, дори и без медицинско образование. Браво, изберете го още веднъж, за да ви лъже още.

Видимо е, че въпреки славата ни, българите можем да бъдем излъгани. И то в огромни количества. Стига да искаме, но това се постига лесно, когато разполагаш с целия медиен ефир.

Браво на медиите, браво и на нас, българите. Ние сме велик народ.

От ПИК