От ПИК! Курумбашев разби бившите си колеги от „Ку-ку“: Ако някой си мисли, че може да управлява с 25% от гласовете… Представете си да избираме премиер с есемеси по телевизията

ВАРНА новини лого

Колаж: ПИК

Вотът на народа ясно каза, че няма ясен победител на тези избори. Ако народът искаше да даде еднопартийно управление, щеше да има 121 депутата. Това заяви бившият депутат Петър Курумбашев. Той коментира отказът на „Има такъв народ“ (ИТН) да прави коалиция.

„Идеята е да се търси по-широко съгласие – 3 или 4 партии. Ако някой знае как може да се управлява с 25% от гласовете – чудесно. Но аз не знам как това би било успешно. Ние имаме нужда от редовно управление, да осигури спокойствие“, каза Корумбашев, който е един от създателите на студентското предаване „Ку-ку“, където е работил заедно със Слави Трифонов.

И напомни, че след първия кабинет на Бойко Борисов и ГЕРБ, в парламента не е имало партия с мнозинство. Той предупреди, че правителство на малцинството няма да бъде устойчиво.

Курумбашев определи като „огромен риск“ предложението за премиер без никакъв политически опит. Той каза, че номинацията на Николай Василев е „изиграла шега“ на ИТН, като е имало остри реакции. Според бившия евродепутат трябва да има предвидимост. Той даде за пример дори Сингапур, където се знаело кой ще е следващия премиер. Така било и в Германия, където предварително се посочва името на канцлера. 

„Всички решиха, че абсолютно всичко може да си избереш през телевизията – жена, работа или работодател. Представете си министър-председател да избираме със смс-и. От гледна точка на рейтинг е супер, но разберете…, за да станеш хирург те подготвят 6-9 години, после има практика, и изведнъж ти казваш, че можеш да изкараш някой, когото никой не познава, за премиер. Това е опасно“, коментира Курумбашев във връзка с кандидатурата на Пламен Николов, който преди да влезе в политиката е участвал в кастинг за успели българи в „Шоуто на Слави“.

pik.bg