Политически анализатор за Слави Трифонов: Дърпането назад и криенето означава, че не знаеш какво правиш

ВАРНА новини лого

Два са вариантите в настоящата ситуация – в единия отиваме на предсрочни избори, а в другия отиваме към много крехко правителство. Това каза в предаването „Лице в лице“ по БТВ политическият анализатор Кузман Илиев.

В този кабинет на „Има такъв народ“ нямаме идеология, заяви той.

Трябва един път завинаги да разберем, че политиката се прави от политици, които носят политическа отговорност. Затова е много важно кои са хората, които го правят. Когато се изправят отпред експерти, видяхме как, например по време на пандемията, едните са за ваксинацията, другите са против ваксинацията, посочи Илиев.

ГЕРБ и ДПС са в изолация и те трябва да го разберат. Слави Трифонов не може да управлява без протестните партии и трябва да го разбере. Протестните партии трябва да признаят, че много от хората, които са гласували за тях, всъщност не ги харесват. Всички партии трябва да седнат, да си признаят тези неща и да постигнат съгласие, коментира политическият анализатор.

Слави Трифонов трябваше да излезе с лицето си, да предложи кабинет и да поеме отговорност, а не да се крие зад експертността. Дърпането назад и криенето означава, че ти не знаеш какво правиш, подчерта Кузман Илиев.

В краткосрочен план съм песимист, но в дългосрочен план трябва да сме оптимисти, защото има едно разместване на политическите пластове, заяви политологът Ивайло Динев.

Лошото е, че все още присъстват някои от присъщите за българите политически нагласи, като липсата на доверие. Преговори се водят, когато имаш доверие в отсрещната страна, отбеляза той.

„Има такъв народ“ и останалите, доскоро опозиционни сили, трябва да разберат, че в политическия процес, когато нямаш хегемонен победител на изборите, има нужда от коалиция и коалиционно споразумение – устните договорки не вършат работа. Това споразумение би дало по-стабилна основа на фрагментираното правителство, което може да бъде оформено, каза още Ивайло Динев.

Novini.bg