Карадайъ и Радев си разменили реплики заради Кирил Петков

ВАРНА новини лого

Кирил Петков е бил причината за размяната на реплики между лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и президентът Румен Радев. Проблемът е бил присъствието на икономическия министър на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Карадайъ е поставил под въпрос дали гражданин и на друга държава има право да е част от разговорите, настоявайки, че все още не е потвърдено дали Петков се е отказал от канадското си гражданство.

Както е известно самият министър обяви, че с нотариален акт се е отказал от чуждото си гражданство. Това обаче все още не е потвърдено, а от МвнР изпратиха запитване и до Канада. На свой ред ГЕРБ-СДС атакува в Конситуционния съд указа на президента за назначаването на служебния кабинет именно заради случая с Кирил Петков.

А пред БТВ Йордан Цонев разказа, че Карадайъ е поискал Кирил Петков да не присъства на заседанието.

„Президентът е реагирал: Вие откъде знаете, че той е с двойно гражданство? Кардайъ казал, че от него (Петков, бел. ред.) самия, той ходи по студиата и обяснявач, пресъздаде разговора от „Дондуков“ 2 депутатът.

Карадайъ директно е запитал Петков, при което Радев е отговорил, че това е въпрос извън дневшния ред.

Това накарало лидерът на ДПС да напусне КСНС.

„След като сред любимите фрази на президента е за върховенство на закона, добре е да му напомним, че върховенството на закона започва с Конституцията“, коментира Йордан Цонев.

Той отхвърли твърденията на самия Петков, че е атакуван, защото си върши добре работата. Цонев определи министъра и като „рекламен продукт“

Йордан Цонев не пропусна да спомене, че по време на КСНС вместо за коронавируса и бежанците се е разисквала темата за актуализацията на бюджета. Напомни на президента, че това е тема за обсъждане в пленарната зала. Цонев подчерта, че КСНС трябва да се свикна поне на три месеца, а вчерашният съвет бил проведен след година и половина.

„И да има отношение бюджетът към националната сигурност – това е неприемливо. Има категорично изместен фокус“, посочи още депутатът от ДПС.

Междувременно в свой пост във фейсбук Карадайъ аргументира решението си да напусне КСНС’

Напуснах в знак на протест заседанието на КСНС поради две неща:

1. Чужд гражданин присъства на КСНС;

2. Извън дневния ред се обсъжда проекто-бюджет внесен в Народното събрание, където му е мястото, а не в КСНС.

Novini.bg