Стотици играха Паневритмия в Рила за началото на дъновистката Нова година

ВАРНА новини лого

Снимка: wikipedia.org

Стотици привърженици и последователи на Петър Дънов и Бялото братство играха танца Паневритмия, а сутринта посрещнаха изгрева на Седемте рилски езера – така започва тяхната Нова година – на 19 август, казаха участвали в ритуала, предаде БНР.

Както го правят от 1929 г., и сега последователите на Петър Дънов и Бялото братство се събраха при езерото Бъбрека. Наредени в кръг те играха танца Паневритмия под съпровода на музика, изпълнение на цигулка.

Такъв танц се играеше и при старата хижа и при така наречения Молитвен хълм наблизо, разказаха планинари, качили се специално на езерата тази сутрин.

Срещите на хората от Бялото братство продължават и в тоя момент. Лагерът е от около 200 палатки – при пълното спазване на противоепидемичните мерки.

Комендантът на лагера Атанас Атанасов:

„Всички сме на Бъбрека, имахме беседа и се прави колективна трапеза. Голяма част са приходящи от хижите, или от града идват за един ден, затова има такова голямо участие и струпване на хора.

Това е тържествен ден за нас, начало на Божествената година, Новата година – за благополучие и благоденствие… Изгрев, духовни наряди с песни, с беседи, с приповдигнато и радостно настроение, като на празник“.