ООН: Талибаните извършват екзекуции

ВАРНА новини лого

Снимка: БТА

Седмица след като талибаните превзеха властта, от Афганистан пристигат тревожни новини за тежки нарушения на човешките права. Според ООН, ислямистите извършват екзекуции и привикват малолетни на военна служба, съобщава „Дойче веле“.

В Женева върховната комисарка на ООН по правата на човека Мишел Бачелет разказа по време на спешно съвещание за ситуацията в Афганистан за екзекуции, извършвани от талибаните. Жертвите били цивилни граждани и бивши кадри на афганистанските сили за сигурност.

Без училище за момичетата

Освен това Бачелет информира, че в много региони на Афганистан на момичетата и жените са наложени тежки ограничения. Така например на някои места на момичетата вече не е позволено да ходят на училище. Мирните протести на афганистанското население са потискани, а малолетни са привиквани на военна служба. Докладите, с които Бачелет разполага, са достоверни, подчерта върховната комисарка и настоя за систематично и обстойно наблюдение на действията на ислямистите.

Жените, журналистите и активните граждани са изложени на огромен риск, предупреждава Бачелет. Различните етнически и религиозни малцинства също са изложени на огромна опасност от насилие, каза Бачелет с оглед на целенасочените атентати на талибаните през последните месеци.

„Талибаните ходят от врата на врата“

Високопоставен дипломат на падналото афганистанско правителство описа в Женева ситуацията в своята родина като „много несигурна и мрачна“.

Милиони хора се страхуват за живота си, каза специалният пратеник на ООН за Афганистан Насир Ахмад Андиша. По думите му, има доклади за систематични претърсвания на къщи. „Талибаните ходят от врата на врата.“

Бачелет призова талибаните да спазват човешките права. Тя настоя други държави да предложат сигурни маршрути за афганистански бежанци и мигранти. Програмите за предоставяне на убежище трябва да бъдат разширени, каза още върховната комисарка по правата на човека.

Съветът на ООН за човешките права може да приема резолюции или да свиква разследващи комисии. Членове на органа са 47 страни. Те се определят за срок от 3 години от Общото събрание на ООН. В момента и Германия е сред тях.

Novini.bg