При колко болни деца ще се преминава към онлайн обучение

ВАРНА новини лого

Снимка: istock.

Днес сутринта пристигнаха указанията от МЗ, които прецизират някои от нашите насоки. Ще ги вземем в пълна степен. Вместо 15 % да е границата от болните ученици за преминаване в дистанционно обучение да бъде 10 %. Това заяви образователният министър проф. Николай Денков.

Има допълнения към и указанията за носенето на маски, тъй като Делта варианта на вируса е доста по-заразен и по-лесно се разпространява сред децата.

„Учениците от първи до четвърти клас и децата в детските градини, ако сме в „зелената“ зона, могат да бъдат без маски. Ако сме в „жълта“, „червена“ и „тъмночервена“, тогава и те трябва да са с маски. Предвид това, че и ваксинираните могат да пренасят вируса, трябва и персоналът, който е имунизиран, да носи маски“, уточни министърът на образованието.

„Сборни паралелки могат да се направят само за класове, които и без това са били заедно, те и преди това са били в едно и също помещение“, каза още министърът. И допълни, че учениците от 1-4 клас ще прекарат максимално време в класните стаи. 

По думите му трябва да се стремим към 50 % присъствие на учениците.

nova.bg