Проф. Николай Витанов: Червената COVID зона тръгна на запад

ВАРНА новини лого

Кадър: БНТ

Виолетовото расте. Червеното подяде мощно западна България. Но вие, които следите тези сводки, никак не сте изненадани. Точно това очаквахме да стане. Западна България беше в жълто и ви писах, че бавно ще почне да почервенява с наближаването на края на сезона по морето. Благоевград влезе във виолетовата зона. Това пише в новия си пост във Фейсбук математикът на НОЩ проф. Николай Витанов.

„На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата станаха напълно червени. Спомняте си, че Видин беше зелен на общия неблагоприятен фон. Е, направиха си панаир хората, веднъж се живее и тъй нататък и други оправдания и ето го резултата. Тяхна си работа, моята работа е да фиксирам резултата. Резултатът е – Видин влезе в червената зона“, пише още проф. Витанов.

Ето какво гласи целият пост:

„Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 25 август 2021 г.

Най-напред, задължителната програма

1. Нямам друг профил освен този. Не се ловете на хейтъри, които правят мои фалшиви профили с цел да ръсят глупости.

2. Ако си хейтър, псуващ като каруцар и ревеш и виеш, когато на нежната ти ранима душа и бъде отговорено подобаващо, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

3. Ако не си хейтър, но не желаеш до съзнанието ти да достига информация за това какво става с пандемията, не чети тази информация. Нямаш работа тук. Живей си живота другаде.

4. Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни. Ако смятате, че това ви плаши, не го четете. Просто не го четете.

Следват картите

Най-напред картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Червената зона тръгна на запад. Отбележете, че Хасково и Пазарджик влязоха в тази зона. Това е обективното положение. Пак ви пиша – тая карта ви е за сведение, къде може да се очаква някой да се сети, че има план и тоя план предполага мерки. Просто вие, които сте в червените области, имайте едно наум, че може да има по-строги мерки. Може и да има, може и да няма – то тези решения не са тъй прости, както си мислят някои хора без опит.

Следва картата на риска съгласно нашата методология. Виолетовото расте. Червеното подяде мощно западна България. Но вие, които следите тези сводки, никак не сте изненадани. Точно това очаквахме да стане. Западна България беше в жълто и ви писах, че бавно ще почне да почервенява с наближаването на края на сезона по морето. Ами ето, това и става. Благоевград влезе във виолетовата зона.

На картата за прогнозната 14-дневна заболеваемост нещата станаха напълно червени. Спомняте си, че Видин беше зелен на общия неблагоприятен фон. Е, направиха си панаир хората, веднъж се живее и тъй нататък и други оправдания и ето го резултата. Тяхна си работа, моята работа е да фиксирам резултата. Резултатът е – Видин влезе в червената зона.

Веднъж седмично публикуваме картата на разпределението на заразата по възрастови групи. Виждате, че парчето от тортата, което отговаля на заболеваемостта от 0 до 49 години е доста голямо. Делта варианта на вируса продължава да удря младата част от населението. В този ред на мисли и като се сетите, че там са повечето от тези, които са „безсмъртни герои“, следва да очаквате продължаващо нарастване на броя на случаите на ден. Не знам кой е казал, че тази вълна ще е по-ниска от предишната. Аз не съм се произнасял по въпроса. Не знам защо министерството на здравеопазването е изненадано от това, че вълната е дошла още сега. Вие, които четете тези сводки, хич не сте изненадани. Откога знаете, че неприятностите ще почнат от втората половина на август, а септември ще е много неприятен. Септември още, не октомври.

Базовото репродуктивно число днес е 1.447. Пак е над 1.3. 1.447 означава, че обхвата на заразата се увеличава с бързи темпове. Това не е заплаха, а обективна информация. Писах ви, че активните случаи ще прелетят покрай 20 000 и ще полетят към 25 000. Хайде гледайте дали ще стане така. Писах ви, че броят на хоспитализациите и на случаите за интензивно отдилиние ще расте с бързи темпове. Хайде гледайте, дали става това.

Индикаторът за смяна на тренда за страната все още е под критичната стойност. Има обаче 5 области, които, както ви пиксах, утре ще са в зоната на слабо дифузно разпространение на заразата. Няма да пиша имената им засега. София не е сред тях и това ни спасява засега. И Бургас не е все още.

Питате ме, защо се занимавам с хейтърите. Тези хора разпространяват фалшива информация, с която заблуждават народа и го карат да подценява опасността. Виждате ли каква е смъртността. Кой сега е виновен за това. Индекса на позора наближава 200. Като стигне тая стойност, ще ви напиша нещо.

Теоремата

ХЕЙТЪРИТЕ САМО ВИЯТ И РЕВАТ, НО ЕДНА СВЯСТНА ДЪЛГОСРОЧНА ПРОГНОЗА НЕ МОГАТ ДА ДАДАТ е процес на доказване от 1 август до 30-ти септември. Чакам контрапример. Хайде хейтъри, давайте контрапример. Излизайте с имената си и правете дългосрочни прогнози, народът чака. Какво ще става в края на септември и през октомври. Ама с числа, с числа, ей така като мен. Който направи по-добри прогнози от мен, лично аз ще го потупам по рамото и ще се оттегля, като го оставя да прави прогнозите.

Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля“.

Novini.bg