Тошко Йорданов с пост за правописа на Петков. Учителки обясняват кой не знае пунктуацията

ВАРНА новини лого

Снимка: ПИК.

Тошко Йорданов не остана безразличен в свой пост за правописа на  Кирил Петков. Припомняме, че служебният икономически министър реши да се обясни в любов на свои фенове като в текста бяха допуснати правописни грешки. Той направи това с пост в групата „Кирил Петков – министър-председател на Република България“, където и той самия е член.

В свой сатус Тошко Йорданов сподели публикацията от групата, добавяйки коментар: “Някой нещо за правопис ще каже ли?”. По всяка вероятност  това е  своеобразен отговор на заяждането на Николай Хаджигенов за правописни грешки в поканата до партията му за среща, изпратена от ИТН.

“24 часа” са потърсили учители по български език, които  да коментират пропуските в грамотността на спорещите.

“Учтивата форма при личните местоимения се учи в 5-и клас. Правописът на думата “структура” е езикова грамотност от началните класове. Фрапираща неграмотност е неправилната употреба на главна и малка буква – и при изписване на името на партията, до която е поканата, и при подписа “С Уважение” накрая. Има и неправилни интервали при оформянето на текста – също изучавано в началните класове”, каза Цеца Петрова от 119-о училище, която е и автор на учебници.

Пунктуация на обръщение – една от грешките на Кирил Петков, се учи в началния курс. Има грешка и в употребата на учтивата форма на притежателното местоимение. Правописът на предлозите също е от 5-и клас – “С всеки, а не СЪС всеки”.

“Написаното от “Има такъв народ” е покана, или официален документ, при която спазването на правилата е задължително. Текстът на Кирил Петков е от социалните мрежи, където фриволности са по-възможни. Значимостта на двата текста е различна”, каза още Цеца Петрова. 

Tribune.bg