Нинова: Няма да влизам в обяснителен режим какво сме си говорили със Слави Трифонов

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕC

Ще направим последен опит за смислен разговор и дебат. Каво ще се получи – не знам. Разговори ще водим само с „Демократична България“ (ДБ), „Има такъв народ“ (ИТН) и „Изправи се БГ! Ние идваме!“ (ИБГНИ). Утре имаме разговор с ДБ, в сряда с ИТН. Ако успеем да постигнем някакво разбирателство, ще направим още един кръг от разговори. Ако получим отказ, ще върнем мандата. Няма да поставяме никакви условия, защото ние си знаем мястото – трета сила, с 36 депутати.

Това заяви в предаването „Лице в лице“ по БТВ лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод политическата криза у нас и възможността за съатвяне на редовно правителство с третия мандат. 

„Относно третия мандат – имаш неограничено време за избор на премиер и после той има срок за представяне на кабинет. Нека видим как ще се развият разговорите до сряда и тогава можем да мислим за премиер. Аз няма да влизам в ситуация да обяснявам какво съм разговаряла със Слави Трифонов. Да, разговаряхме по принципни въпроси и политики. Всички срещи са били в парламента – отркити и пред вас. Това за нас е най-важното. Трябва да променим модела на задкулисие и договорки. Ние искаме да покажем алтенративен модел – няма какво да си кажем скрито“, каза още тя. 

„Нека утре и вдругиден ДБ и ИТН потвърдят, че няма да подкрепят третия мандат. Нека го направят открито пред всички в НС. Тогава сядаме, затваряме тази страница и гледаме напред – актуализацията на бюджета. При връщане на мандата веднага – няма да успеем да преизчислим пенсиите, няма да има пари за МВР и военните за охрана на границата, няма да има пари за Ремдесивир в болниците. Трябва да преценим дали ще хвърлим държавата в хаос. Ние не искаме това да се случи. На днешните ни срещи всички ни помолиха, ако не можем да се разберем за редовно правителство, то поне да актуализираме бюджета. С Президентството не сме водили разговори и не са ни молили да забавим мандата. Всичко зависи от актуализацията на бюджета. Предстои второ четене, което е много тежко. Това е причината да изчислим, че можем да върнем мандата между 10 и 15 септември. Ако има съгласие второ четене на актуализацията на бюджета да мине по-бързо, можем да върнем мандата и по-рано. Бойко Борисов не носи отговорност за нищо в момента. Това е причината той да иска да няма актуализация на бюджета, за да може да излезе и да каже – ето тези оставиха хората без пари и пенсии, по мое време нямаше такова нещо. Това е целта му. Ние обаче сме отговорна партия и не трябва да допускаме това да се случи“, разкри Нинова. 

„С третия мандат спазваме Конституцията – той е неограничен. Идеята служебното правителство да стане редовно все още е актуална, но това не зависи само от нас. Първо президентът трябва да даде своето съгалсие и после да има съгласие с останалите три партии. Президентът ни каза, че служебното правителство е експертно, а е редно политическите партии да поемат своята отговорност. Ние сме интелигентни хора и разбрахме какво ни казва президентът. Не сме разговаряли със Стефан Янев. Първото и най-важното е президентът да даде своето съгласие, а не да привикваме министрите зад гърба му. Така разбираме ние политиката. В четвъртък свикваме Нациоаналния съвет на БСП и там ще решим всичко – връщането на мандата, дали изборите да са 2 в 1. Мое лично мнение е, че изборите трябва да са в 2 в 1. Три седмици поред избори ще измори хората. Всичко трябва да е интерес на хората. Утре чакаме отговора на ДБ, в сряда на ИТН и в четвъртък всичко ще е ясно“, завърши Корнелия Нинова. 

Novini.bg