Рецепта на деня: Картофки на фурна с пълнеж от пушена сьомга

Снимка: Gotvach.bg
Необходими продукти:
картофи – 2 бр. големи
пушена сьомга – 3 слайса
маслини – 8 – 9 бр. зелени, обезкостени
масло – 2 с.л. (около 18 – 20 г.)
бял пипер – на вкус
сол – на вкус
зехтин – 2 – 3 с.л.
сол – на вкус
галета – за поръсване
Начин на приготвяне:
Измийте хубаво картофите и без да ги белите, срежете (надлъжно) на две всеки от тях. Намажете половинките със зехтин, натъркайте с малко сол и поставете надупени в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка.
Пъхнете във фурната, загрята на 200 градуса, и печете около 30 минути.
Проверете с вилица дали са омекнали и готови и ако е така, извадете и с лъжица издълбайте сърцевината им, без да стигате съвсем до края.
Докато е още гореща, картофената сърцевина я намачкайте с вилица заедно с маслото, белия пипер и малко сол.
Нарежете маслинките и сьомгата на ситно и смесете с картофеното пюре.
С тази смес напълнете издълбаните картофи. Поръсете с галета, като притискате леко с пръсти, за да полепне.
Върнете отново във фурната за кратко, докато се получи коричка.
Поднесете пълнените картофи топли, но не прекалено горещи, за да се усеща по-добре вкусът им.
Добър апетит!
Източник: Gotvach.bg