Рецепта на деня: Картофки на фурна с пълнеж от пушена сьомга

ВАРНА новини лого

Снимка: Gotvach.bg

Необходими продукти: 

картофи – 2 бр. големи

пушена сьомга – 3 слайса

маслини – 8 – 9 бр. зелени, обезкостени

масло – 2 с.л. (около 18 – 20 г.)

бял пипер – на вкус

сол – на вкус

зехтин – 2 – 3 с.л.

сол – на вкус

галета – за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Измийте хубаво картофите и без да ги белите, срежете (надлъжно) на две всеки от тях. Намажете половинките със зехтин, натъркайте с малко сол и поставете надупени в намаслена или покрита с хартия за печене тавичка.

Пъхнете във фурната, загрята на 200 градуса, и печете около 30 минути.

Проверете с вилица дали са омекнали и готови и ако е така, извадете и с лъжица издълбайте сърцевината им, без да стигате съвсем до края.

Докато е още гореща, картофената сърцевина я намачкайте с вилица заедно с маслото, белия пипер и малко сол.

Нарежете маслинките и сьомгата на ситно и смесете с картофеното пюре.

С тази смес напълнете издълбаните картофи. Поръсете с галета, като притискате леко с пръсти, за да полепне.

Върнете отново във фурната за кратко, докато се получи коричка.

Поднесете пълнените картофи топли, но не прекалено горещи, за да се усеща по-добре вкусът им.

Добър апетит!

 

Източник: Gotvach.bg