Заев: Скопие се грижи и за българското малцинство, ще дадем гаранции с дипломатически ноти

ВАРНА новини лого

Всички информации сочат, че в България ще има трети парламентарни избори, заедно с предстоящите президентски. Очаква се след това да бъде сформирано правителство, с което ще може да се преговаря за намиране на решение за отблокиране на процеса и начало на преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз. Това заяви днес премиерът на РС Македония Зоран Заев в отговор на въпрос, свързан с по-нататъшното развитие на отношенията с България.

„Имайки това предвид, очаквам в края на ноември и през целия декември да можем да приключим въпросите, тъй като всички те са посочени в пътната карта”, каза Заев. Това означава, че посредством сроковете и посочените институции за засилване ефикасността на реализацията на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България се дават и гаранции за неговото изпълнение.

„В същото време имаме готовност – и аз призовавам публично това да стигне до България, да номинираме двете дипломатически ноти”, каза Заев.

Едната, че Северна Македония е едно и също като Република Северна Македония, се отнася до териториалната цялост на Република Северна Македония. В нея се казва, че Скопие няма териториални претенции към някоя от съседните държави, включително България и има готовност да я изпрати, където е необходимо, „включително в ЕС, в България, на съседите, в ООН”.

Втората нота е свързана с ненамесата във вътрешните работи, включително по отношение на малцинствените права.

„Както казах в съвременна Европа, а ние се смятаме за европейци, България е член на ЕС, тези въпроси се решават от съда в Страсбург и няма защо ние да се намесваме или те да се намесват у нас по подобни въпроси. Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, включително и за българското малцинство. Определено правим това и много неща са подобрени“, каза премиерът Заев.

Той изрази увереност, че когато животът се нормализира и проблемите с пандемията бъдат преодолени, капиталовите инвестиции в инфраструктурата могат да бъдат засилени.

Всичко това ще създаде по-положителна среда, особено у нас, но също и в България, за да можем да продължим по пътя си към Европейския съюз, подчерта македонският премиер.

От БГНЕС