Пореден скандал в парламента: Правна комисия гледа Бюрото по защита и закриването на специализираните съд и прокуратура в почивката

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС, архив

Пореден скандал се развихри в Народното събрание. Причината е спешното свикване на комисията по правни въпроси, за да може да се разглеждат Законопроектите за Бюрото по защита и закриването на специализирания съд и прокуратура.

Заседанието на комисията беше свикано по време на почивката от 15 минути, когато се гледа актуализацията на бюджета за НЗОК.

Хамид Хамид от ДПС определи заседанията като дискотека, тъй като постоянно се променят. „Щяхме да работим спокойно, щяхме да правим обществени обсъждания, нямаше да правим подобни неща. А сега искате за 5 минути да решаваме подобни важни Законопроекта“, заяви депутатът от ДПС.

„Това заседание не е легитимно. Нито е мястото, нито е времето по начина, по който го организирате за 5 минути“, обяви Анна Александрова от ГЕРБ и обяви, че на подобни заседания трябва да са поканени и представители от ВСС.

„Има един човек който си държи указа и нарушава конституцията какво е за него конституцията когато назначава канадски гражданин за министър“, допълни още Хамид от ДПС за Румен Радев.

Ива Митева заяви, че става дума за два много важни закона, които касаят съдебната реформа и според нея това заседание трябва да се свика утре, като да бъдат уведомени всички гости, а не само с народни представители. Митева прекрати заседанието и го насрочи за утре. Председателката на Народното събрание определи случващото се като абсолютна демагогия.

„ГЕРБ са приемали закони по нощите, но такива които влизат в дневния ред на народното събрание, тук случая не е такъв. Не може да тече комисия докато тече пленарно заседание“, допълни още Митева.

„Като говорим за шиканиране аз съм си изразил позицията ясно и точно. Не казвайте, че нямам позиция. Заседанието на правна комисия се провали първия път заради липса на кворум, защото аз и други колеги бяхме на други комисии, а вие се изсулихте“, обяви Хамид.

Мая Манолова се възмути, защото е срамно правна комисия да не изпрати нито един приет Закон в пленарна зала. Радостин Василев я призова да спре в опита да я забележат част от камерите на журналистите.

В крайна сметка заседанието беше насрочено за утре в 10:00 часа.

От Tribune.bg