Янев предложи отговорността за оградата по границата да премине към МВР

ВАРНА новини лого

Снимка: БГНЕС

Стефан Янев предложи отговорността за оградата по границата да премине към МВР и респективно в дирекция „Гранична полиция“.

По думите му така те ще се грижат и за сигурността и за поддръжка на съоръжението, което досега беше обща грижа с областните управители.

„Подготвяме предложение за решение на МС, така че тази смесена отговорност между МО и областните управители за оградата по границата да премине изцяло в ръцете на МВР, респективно Гранична полиция“, обясни премиерът на свикания от него Съвета по сигурността заради мигрантите.

От своя страна Бойко Рашков обясни, че са в процес на подготовка както на нормативна база, така и на осигуряване на средства за ремонтни дейности относно компрометираните части на оградата по българо-турската граница.

Според него, ремонтът на съоръжението ще струва около 4 млн. лв.

„Практиката показа, че грижи за това съоръжение не се прилагат. МВР много по-навреме може да долови опитите за компрометиране, проникване и нарушаване на граничното съоръжение, затова смятаме, че е по-целенасочено тези правомощия да преминат към МВР. Има съгласието на областните управители, провели сме срещи“, каза още Рашков.

Повече турци искали  да влязат у нас, отколкото афганистанци, посочи още той.

„Гражданите на Турция са 30% и са повече от афганистанците. Тези дни има спад на мигрантския поток в сравнение с август. Не се налага армията да се включва в охраната на границата“, заяви Рашков. Той каза още, че контролът и проверките във вътрешността на страната са засилени.  

Tribune.bg