Мащабен протест на пътностроителния бранш блокира столичния булевард „Цар Освободител“

ВАРНА новини лого

Снимка: Наталия Ганчовска, БНР

Мащабен протест на пътностроителния бранш от цялата страна блокира столичния бул. „Цар Освободител“. Стотици работници от пътностроителни и пътноподдържащи фирми преминават на големи групи от Народното събрание към паметника на „Цар Освободител“, където ще се проведе протестът.

Българската браншова камара „Пътища“ свика този национален протест пред Народното събрание с искане на пътностроителните и пътноподдържащите фирми да бъдат изплатени натрупаните задължения от страна на държавата.

По думите на протестиращите, парите, които трябва да им бъдат платени, са в размер на 1 милиард и 300 милиона лева.

„Тук сме защото от 6 месеца държавата е абсолютно напълно абдикирала от целия бранш. Няма яснота какво въобще ще се случва – ще се строят ли пътища, няма ли да се строят пътища. Слушаме само за някакви незаконни строежи на магистрала „Хемус“, но държавата не е само два лота на „Хемус“, посочиха протестиращите.

Протестиращите настояват за незабавното изплащане на дължимите им средства. Парите са за извършени, но неразплатени до момента дейности в размер на 700 млн. лева. Държавата – през Министерството на регионалното развитие и благоустройство и АПИ – дължи и още около 6 млн. лева за довършителни ремонти.

Строителните фирми са изправени пред фалит, не могат да изплащат заплати и да се разплащат с доставчиците, а пътищата в страната се рушат заради спрени регулярни ремонти. Така обясни пред БНР причината за протеста инженер Георги Златев от браншовата камара „Пътища“.

В последната половин година на практика са спрени всички плащания към пътния бранш, обясни той:

„Всеки един компромис, било то с маркировка, било то с асфалтова настилка, било то с отводняване, е пряк риск за живота и здравето на пътуващите. За да се завършат в годност за експлоатация и състояния, стойността е някъде около милиард и триста милиона“.

Половината от тези средства са за извършени, но неплатени дейности по ремонтите и поддръжката на пътищата. Под риск е дори и зимното почистване на част от пътната мрежа, предупредиха от бранша.

bnr.bg