Проф. Аргирова: При нас в болницата 95% от заболелите са неваксинирани

Снимка: БНР

Снимка БНР

Намираме се във времето на епидемията на неваксинираните, заяви пред БНТ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Хората, които се разболяват и постъпват в отделенията, са неваксинирани, подчерта тя.

„В нашата болница при разкритите нови отделения за ковид и реанимация, над 95% от постъпилите, не са ваксинирани. Много е важно да знаем, че ако процентът на ваксинираните беше по-голям, много по-малко щяха да бъдат застрашените хора от заболяване и от опасните страшни, понякога фатални ефекти на инфекцията“, казва професорът.

Засега всички нови щамове могат да бъдат овладени от сегашната ваксина, категорична е проф. Аргирова. По думите ѝ, възможно е във всеки един цикъл от размножаването на вируса да се получат „мутанти“, големият проблем е кои от тях остават и оцеляват след това.

„Ваксините, с които разполагаме в момента, е доказано, че са ефективни срещу въпросните варианти“, обясни ученият. Появяват се обаче нови варианти, които успяват да намерят своя вирусен фитнес – тоест, добри условия да се размножават.

У нас в момента доминира индийският вариант, той е при над 70% от изолатите и срещу него ваксината е ефективна, допълни проф. Аргирова.

Тя обаче предупреди, че тези мутации и варианти ще продължават.

„Само да не стигнем до там да създаде вируса такъв вариант и мутант, който изобщо да не се повлиява от ваксините, тоест говорим за нов щам. Тогава ваксините ще станат неефективни и ще трябва да използваме нови“, предупреди проф. Аргирова.

„Надникнете вие, журналистите в едно отделение по реанимация да видите какво означава борба за въздух, да видите колко е страшно това! Една пациентка нямаше сила да си включи телефона към зарядното“, призова проф. Аргирова.

„Ваксинираните много рядко заболяват и от съвсем слабо – със слабо проявени, единични признаци, които преминават много бързо. Нека отново да си спомним, че ваксината не предпазва от заразяване, а от заболяване и от особено от тежките и фатални форми“, подчерта проф. Аргирова.

Тя счита, че на този етап е излишно поставянето на трета ваксина.

„Защото освен антитела има и клетъчен имунитет, той работи и това се доказва и го има при ваксинираните хора. Този имунитет обаче избледнява с възрастта и хора с различни нарушения в имунната система, за тях може да се наложи трета доза“, предупреждава вирусологът.  

tribune.bg

Прочетете още: 1626 новозаразени с COVID-19! 117 от тях – във Варна