Д-р. Иван Маджаров, БЛС: Уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества

ВАРНА новини лого

Снимка: БЛС.

Със сигурност, уволнението на проф. Балтов няма връзка с професионалните му качества. Той е един от най-добрите хирурзи, перфектен лекар, дори когато беше директор на „Пирогов“ не престана да оперира и да бъде търсен от своите пацеинти. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ д-р Иван Маджаров, председател на БЛС след като вчера стана ясно, че проф. Асен Балтов е уволнен от „Пирогов“.

Д-р Маджаров подчерта, че е много важно максимално бързо да разберем какви са истинските причини да се освободи най-голямата болница за спешна помощ у нас от най-добрия си лекар ординатор. Би било добре за обществото да чуем истинските мотиви за това, допълни той.

Д-р Маджаров коментира ситуацията в спешния център за медицинска помощ във Видин, където санитарите се готвят за гладна стачка заради неизплатените допълнителни средства за работа на първа линия.

Категорично няма разграничаване на лекари от санитари при получаването на ДМС за работа на първа линия, категоричен е той.

Вероятно става въпрос за някакъв проблем с местното управление на спешната помощ. Чух и министъра, който каза, че от МЗ нямат проблем, а хората твърдят, че цяла зима не са получавали допълнителни средства. Според мен, в рамките на дни министър Кацаров трябва да разбере какво се случва и да предприеме мерки.

Пред БНТ санитарите обясниха още, че се налага да посрещат пациенти с различни болести, включително и такива COVID-19, но нямат време да поставят предпазни облекла, налага се и да перат защитните си костюми, които са за еднократна употреба.

Към настоящия момент това граничи с престъпление, категоричен е д-р Маджаров.

Целият свят е залят със защитни облекла, България също и за мен това е необяснимо, допълни той.

Председателят на БЛС коментира актуализацията на бюджета и предвидените пари за здраве след нея.

Тези пари, записвайки се по редовете на отделните дейности, когато ние се срещнем с ръководството на НЗОК ще можем да преговаряме те да бъдат насочени по най-добрия начин, смята председателят на БЛС.

Не бива да се съсредоточаваме само в ковид, тази година се надявам да насочим повече средства за тези, които са недооценени от години. Пулмологичните и детските пътеки трябва да бъдат повишавани още, за да достигнат баланса, който са изгубили през годините. Има и други пътеки разбира се, ние сме изготвили една таблица за това, обясни д-р Маджаров.

БНТ