От ПИК! Румен Гечев прогнозира тежка зима и протести заради бума на цените и отсече: ИТН провали умишлено съставянето на редовно правителство!

Колаж на Румен Гечев, Станислав Трифонов и Тошко Йорданов

Колаж: ПИК.

„46-ият парламент не свърши много добре. Сега е време немалко политици да си вземат записките, да отидат на тихо място, да ги прочетат и да се поучат. Никъде няма парламент, който да е успял без диалог“, заяви депутат от БСП проф. Румен Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Той разчете в действията на „Има такъв народ“ умишлено проваляне на редовно правителство.

„БСП за България“ се държеше диалогично и нормално, но протегната ни ръка остана във въздуха. Стана ясно, че някои от политическите играчи, които влязоха на терена, не са имали намерение да правят правителство. Няма как да искаш да правиш кабинет, когато 65 депутата се опитват да налагат ултиматум на останалите 180. Имаше и кадрови странности в проекта на ИТН. Начинът, по който направиха предложението, беше подход, който предвещаваше катастрофа“, коментира левият депутат.

Той приветства актуализацията на бюджета, като подчерта, че кризисните мерки са временни.

„120 лв. за пенсионерите може да продължи като подкрепа и през януари, февруари и март. Но дано пандемията да бъде овладяна с мерките, които се взимат. Ако епидемията е под контрол, няма причина за харчене на пари за извънредни помощи“, подчерта Гечев.

Според него не са изключени протести заради повишаването на цените на електроенергията.

„Хората могат да протестират от тежка зима, но нито със закони, нито с протести можем да спрем цените на петрола и природния газ. Но не можем да заобиколим повишените цени на енергийните източници – природния газ, петрол. Заради пандемията настъпиха сериозни проблеми с доставката на суровини и материали“, изтъкна депутатът .

Той подчерта позицията на БСП за увеличаване на капацитета на ядрената енергетика у нас.

„Държим в калта два чисто нови реактора, сега ще зависим от вноса на електричество от Румъния, а през следващите месеци чакаме свързването с Гърция и Европа. Можем да преструктурираме топлоцентралите – ние не правим нищо по този въпрос. Политиците предателски се търкалят по жълтите павета, ние сме изоставили големите си проекти в енергетиката, ставаме опасно зависими от външни вносители“, заяви народният представител.

Гечев е категоричен, че левицата не се притеснява от нов политически проект в лицето на Кирил Петков и Асен Василев.

„Ако има нов политически проект, той се регистрира и действа. Политиците не трябва се притесняват, а да работят по-добре. Никой не е роб на БСП, ДПС и другите партии, всеки избирател трябва да бъде спечелен. Едни партии изчезват, други се появяват, ние сме в политиката 100 г. Ако си свършим работата, никой няма да избяга от БСП“, завърши Гечев.

От ПИК