От ПИК! Стефан Янев се отметна: Не знам каква партия правят Кирил Петков и Асен Василев

Румен Радев и Стефан Янев

Снимка: ПИК.

Служебният министър-председател Стефан Янев се отметна от думите си от преди няколко дни, че подкрепя партията на Кирил Петков и Асен Василев и даже е готов да стане нейн член. „Не знам каква партия правят Кирил Петков и Асен Василев“, заяви изненадващо той в „Лице в лице“ по БТВ.

„Гражданите не се чувстват представени от партиите, това води до политическа криза и отваря вратата за нови политически субекти. Готов съм да подкрепя Асен Василев и Кирил Петков, ако решат да запълнят тази политическа ниша“, каза пред Нова тв на 31 август Стефан Янев.

А днес пред БТВ се направи, че не знае, че с президентската благословия Петков и Василев, докато са били служебни министри, са градили и партиен проект.

На въпрос дали би подкрепил политическия проект на Кирил Петков и Асен Василев Янев отвърна дипломатично, че подкрепя всяка българска партия, която се стреми към парламентарно представителство, спазвайки законите и Конституцията на страната.

„Като служебен премиер не мога да взема страна и да кажа, че подкрепям точно тази партия. Бил съм безпартиен цял живот и предпочитам да остана такъв. Няма лошо да правят партия, това е тяхното желание и част от демократичния процес, уточни премиерът.

И допълни: От президента Радев не съм чул да има желание да прави партия“.

„Не, не сме се занимавали с купуването на партии“ , беше отговорът му във връзка с признанието на лидера на ПК „Екогласност“ Емил Георгиев, че Кирил Петков е искал да придобие цялата му формация – нещо, което бе потвърдено и от самия Петков.

,,Ситуацията с гражданствотото на Кирил Петков е в процедура в Конституционния съд. Мисля, че той е направил всички законосъобразни стъпки да декларира това. Вече дали има процедурни нарушения, ще се произнесе съдът“, каза още Янев.

На въпрос дали има мачкане на политически опоненти премиерът отговори, че това е много силно определение и допълни, че такива неща започват да се говорят в публичното пространство преди всяка предизборна кампания.

От ПИК