ГЕРБ/СДС – Варна: Консултациите за състава на РИК са опорочени

Консултации.

Снимки Пресцентър на ПП ГЕРБ-Варна

Коалиция ГЕРБ/СДС – Варна, представена от Павел Христов, изпрати две жалби до ЦИК във връзка с консултациите за състава на РИК в Трети избирателен район –Варна. Първата жалба от 18.09.2021 г. с копие до Областния управител на Варна е относно начина за свикване на консултациите за избора на състава на РИК и превишаване на правата с посочване на допълнителни изисквания за допускане на партии и коалиции в разрез с текстовете на Изборния кодекс.

Втората жалба от 19.09.2021 г. е относно провеждането на самите консултации в този ден под ръководството на областния управител Марио Смърков, за това, че неговият заместник Георги Георгиев си позволи в нарушение на правилата да изразява мнение по предложените кандидати с опит да влияе на избора за състава на РИК.

Павел Христов
Павел Христов (вдясно)

Самият областен управител Марио Смърков си позволи да тълкува и променя изказвания на представители на политическите партии за отразяването им в протокола.

„Смятаме, че подобни действия са недопустими и водят до опорочаване на реда, предвиден в Изборния кодекс и в решенията на ЦИК“, се посочва в двете жалби.

Представителят на коалиция ГЕРБ/СДС Павел Христов подписа с особено мнение протокола от проведените консултации с мотива, че той не отразява коректно изявленията на представителите на политическите партии, както и протичането на самата дискусия между тях, съобщават от Пресцентъра на ПП ГЕРБ-Варна.

„ВАРНА новини“ уточнява, че парламентарно представените политически сили днес не постигнаха съгласие за определяне на председателя и ръководството на Районната избирателна комисия в морската столица. От „Има такъв народ” настояха по време на консултациите председателят на РИК да е именно от тяхната формация. Коалицията ГЕРБ/СДС, спечелила най-много депутатски мандати във Варненско на парламентарните избори на 4 април и 11 юли, с основание оспори това и поиска отново Велин Жеков да оглави РИК. 

ВН

Прочетете още: „Тренд“: ГЕРБ пак първи, водят със 7% пред ИТН, срив в подкрепата за служебното правителство