Предозиране: Дългия извадил и направил думата „суверен“ в масов оборот (ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Източник ПИК

Не думите, които използват, а липсата на послание и агресията е притеснителна в речта на политиците. На това мнение е езиковедът доц. Надежда Сталянова.

„Българските политици в никакъв случай не можем да кажем, че са някакви простаци, които не могат да говорят на български език. В тяхната реч сериозно притеснителни са други неща“, казва тя пред Bulgaria ON AIR.

Според нея в речта на политиците сме свидетели на две крайности или две позиции на махалото. От една страна е тази, която специалистите наричат „новобрюкселски говор“ или „новобрюкселска реч“. Тази реч е изпълнена с много абстрактни думи от чужд произход и буквално тя ни залива.

„От едно изказване от половин час не можем да изведем нито едно изречение като послание към нас“, сподели още езиковедът.

„И в крайна сметка затова в съзнанието на българина първата асоциация на политик е лъжец. С моите студенти правихме такъв експеримент. Съжалявам, че е така, но когато един човек ти говори нещо и ти не можеш да разбереш какво ти говори, този човек явно или не е компетентен, или лъже“, добави доц. Надежда Сталянова.

Тя алармира още и за една друга , определено негативна тенденция в речта ни. Става дума за езиковата агресия, на която сме свидетели. Според нея тя е толкова неприятна, толкова пошла, толкова махленска за гледане и слушане, че много често на нас ви става неудобно и неприятно, да слушаме по какъв начин си говорят помежду си.

„Думата суверен съществуваше в българския език, но има една личност – Слави Трифонов, който, като че ли я извади и я направи в масов оборот“, каза още доц. Надежда Сталянова.

dnes.bg