Аптекари: 9 от препоръчаните 18 лекарства при COVID са напълно безплатни, 3 от тях липсват

ВАРНА новини лого

Снимка: istock

Само 9 от включените в списъка на здравната каса 18 лекарства при COVID са напълно безплатни,a3 от тях липсват. Останалите 9 също се покриват в голям процент, но пациентите трябва да доплащат. Сред напълно безплатните медикаменти обаче има и от трите препоръчани групи – антибиотици, антикиагуланти и кортикостероди.

ф„Безплатните медикаменти се предписват еднократно и са до три броя на рецепта, само за осигурени хора. Има и терапевтични курсове, които не трябва да се нарушават – варират от 3 до 10 дни. След като изтече определеното време, за което са предписани медикаментите, пациентът вече трябва да си ги заплаща сам, в случай че терапията му продължава“, обясни Николай Костов, председател на Асоциацята на собствениците на аптеки пред Нова нюз.

Той е учуден, че са включени лекарства, за които се знае, че отдаван се произвеждат за износ и имат липса на пазара у нас. „ Освен това сред липсващите медикаменти, има такива, които не са взаимозаменяеми. Например Бромхексина например, който е единственият представител на муколитиците“, обясни Николай Костов.

От Tribune.bg