Търсят се варианти как да се разтовари заседналият товарен кораб край Камен бряг

ВАРНА новини лого

Снимка "Труд"

Търсят се варианти как да се разтовари заседналият товарен кораб Vera SU край Камен бряг. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ кап. Живко Петров на брифинг пред журналисти в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Той обясни, че собственикът на кораба е назначил представител, който заедно със застрахователите, е започнал действия за установяване на щетите и предприемане на действия за освобождаване на кораба от плитчините, предават от БТА.

Извършен е водолазен оглед и заснемане на дълбочините, тъй като това е район, който не се използва за корабоплаване, защото там има скали. Целта е да се види дали около кораба може да подходи друг кораб, плаващ кран или с влекач, добави кап. Петров.

Вече е предоставен цялостен план и разчет за освобождаване на кораба от плитчината. Тъй като обаче няма място да застане до него още един кораб, е било предложено част от товара да бъде разтоварен в морето. Въпреки че товарът не е опасен за морската среда, Министерството на околната среда и водите и ИА „Морска администрация“ не са съгласни и смятат, че трябва да се потърсят други варианти за разтоварване на кораба. Основният довод за отказа е, че там е защитена зона. Проблемът е, че товарът е много. Трябва около половината от товара – 1000-1500 тона, да се свали, за да се види дали корабът ще успее да изплава.

Предните части на кораба са пробити и около 550-600 тона вода има в корпуса. Като се вземе предвид, че той е заседнал върху скала, е пресметнато, че поне 1000 тона трябва да се разтоварят. Но може да се наложи и цялостно разтоварване. Затова в момента се мислят варианти с какви сили и средства да се разтовари корабът.

Опасност за екипажа няма, както и няма опасност от замърсяване, защото на кораба почти няма гориво. Капитан Петров увери, че нефтен разлив няма как да има.

Въпросът е корабът да не остане по дълго време там, защото може буря да го разбие и да потъне.

Още по темата: Разтоварват ударения в Камен бряг кораб (ВИДЕО)