От ПИК! Депутат на Дългия стана съдружник със сестрата на братя Илиеви – висаджийката налива милиони в слънчеви централи из Кюстендилско

ВАРНА новини лого

Колаж ПИК

Мариана, сестрата на покойните босове на ВИС-2 Васил и Георги Илиеви, е започнала мощен пробив в енергетиката. За свой бизнес партньор наследничката на мафиотите е избрала депутата от „Има такъв народ“ Георги Чепишев. Плановете им са да изградят две огромни фотоволтаични централи в кюстендилските села Николичевци и Багренци.

Там Илиева притежава парцели от 80 и 59 декара, върху които ще се разположат съоръженията. Подобни огромни площи предполагат поставяне на десетки хиляди слънчеви панели. Инвестицията за закупуването и свързването им с далекопроводите на НЕК може да надмине 10 милиона евро, обясняват експерти.

Макар и огромна на пръв поглед, сумата е разумно вложена. Заради екополитиката на ЕС токът от слънчеви и вятърни централи се изкупува от НЕК и ЕРП-тата на преференциални цени. Те са доста по-високи от пазарните, което от своя страна гарантира бързо изплащане на вложените пари.

Милионите евро за строителството на централите едва ли ще са проблем за Мариана Илиева, разкриват хора от подземния свят. След смъртта на братята си, тя е един от преките наследници на огромното богатство на ВИС-2. По най-скромни изчисления двамата мафиотски босове са натрупали от силово застраховане, рекет и наркотрафик 300-400 милиона лева.

Още от края на миналата година богатата наследница започва да придвижва из различните държавни и общински служби документацията по строежа на бъдещите слънчеви централи. Тя обаче няма нужните опит и контатки в енергетиката. Дори и да имаш нужните милиони, узаконяването на слънчевите панели и последвалата продажба на енергията далеч не е лесна работа, обясняват експерти.

Нужни са разрешения от НЕК и електроразпределителните дружества. Макар те да са длъжни по закон да съдействат, обичайна практика е разрешителните да се бавят с месеци, с надеждата за финансово стимулиране на чиновниците под масата. 

Бюрократичните спънки били причината Мариана Илиева да потърси за партньор човек с опит по темата. В случая това е роденият в Кърджали енергиен експерт Георги Чепишев. За да не бие на очи огромната инвестиция на Мариана, формално строителството на централите ще се извършва от фирми на Чепишев, разкрива столичен таблоид.

Двамата партньори задвижват проектите през август тази година. По същото време Чепишев вече е депутат в партията на Слави Трифонов. Ортакът на Мариана ще е на избираемо място в листите на изборите през ноември. Така освен опит в енергетиката, ще има и огромно влияние във властта, което гарантира отстраняване на всевъзможни бюрократични пречки пред строителството на многомилионните слънчеви централи.

pik.bg

Прочетете още: Червен Кольо: Новата партия е продукт на глупостта и инфантилността на провалили се „политици на промяната“