ЕЦБ: Инфлационният скок до голяма степен e временен

Европейска Централна банка

ЕЦБ поддържа мнението си, че неотдавнашното повишаване на инфлацията в еврозоната е „до голяма степен временно“. Това заяви президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард пред Комисията по икономически и парични въпроси на Европейския парламент.

Лагард отбеляза, че въздействието на факторите, стимулиращи инфлацията, „трябва да се разсее“ през 2022 година.

„Инфлацията в еврозоната може да надхвърли вече завишените прогнози на ЕЦБ, но има известни индикации, че това вече започва да се случва“, посочи още шефът на централната банка.

„Въпреки че инфлацията може да се окаже по-слаба от предвиденото, ако икономическата активност бъде повлияна от подновено затягане на противоепидемичните ограничения, има някои фактори, които могат да доведат до по-силен ценови натиск, отколкото се очаква в момента“, каза Лагард пред европейските депутати.

„Засега обаче виждаме ограничени признаци за подобен риск, което означава, че нашият основен сценарий продължава да предвижда инфлацията да остане под целевото ниво на ЕЦБ в средносрочен план“, обясни тя.

Говорейки за евентуален ръст на цените на суровините, който би могъл да възникне в резултат на несъответствието между веригите на предлагане и търсене, Лагард подчерта, че ЕЦБ ще предприеме необходимите мерки за облекчаване на причинения от Covid-19 ценови натиск и за поддържане на „благоприятни финансови условия за всички икономически участници“.

Според Кристин Лагард икономическото възстановяване на еврозоната напредва, а това по думите ѝ се дължи на усилията за масова ваксинация срещу коронавирус и на последващите по-малко строги мерки за борба с Covid-19.

Управителят на ЕЦБ също така подчерта, че „Пандемичната програма за извънредни покупки“ (PEPP) на банката е ефективна.

По думите ѝ тази програма е помогнала за поддържане на задоволителни условия за финансиране както в публичния, така и в частния сектор, както и за подобряване на инфлационните перспективи.

Шефът на ЕЦБ добави, че банката ще използва всички възможни налични финансови инструменти и дори да измисли нови, ако е необходимо, за да гарантира, че може да изпълни мандата си за ценова стабилност.

„На този етап изглежда, че Европейската централна банка няма да се стреми да повиши лихвените проценти преди 2023 г.“, подчерта Лагард.

Според нея всичките три условия в прогнозните указания на ЕЦБ трябва да бъдат изпълнени, преди да последва повишаване на лихвените проценти.

От Tribune.bg