СЗБ и БАЗ: Математици и шамани, срам и позор сте!

Заведения на открито

Ресторантьорите публикуваха съобщение в отговор на интервю на математика проф. Огнян Кунчев. Публикуваме го без редакторска намеса:

„СЗБ и БАЗ: Математици и шамани, СРАМ и ПОЗОР СТЕ!

Не само, че е хубаво, а е наложително, когато излизат по медиите, математиците да подхождат отговорно към прогнозите, които правят. Да се информират и тогава да говорят. Изключително безумно е, когато от ефира се изричат лъжи, които са лесно изобличими и с бърз поглед на официалните данни. След като затвориха само нощните заведения на 25.10.2020, в следващите 4 седмици, случаите не спаднаха, както излъга математикът шаман, а се вдигнаха над три пъти, както се вижда от официалната статистика!

Опитите да се аргументират имитациите на мерки, каквато е затварянето само на заведенията, докато никъде, никой, никакви мерки не спазва, с манипулации и откровени лъжи, като тази, не само не убеждават хората в ползата от „мерки“, а имат точно обратният ефект. Ефектът на лъжливото овчарче. Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на „мерки“, дали не ги лъжат и за всичко останало. Както вече казахме, ефектът е „Лъжливото овчарче“.

Отделен въпрос е, че колкото и брилянтен да е един математически модел, ако изходните данни са неверни, то и моделът дава грешни прогнози. Според наше изследване, в анкета на СЗБ и БАЗ, установихме, че има 46% преболедували собственици на заведения, едва 6% са в официалната статистика. Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Съответно изводът е, че в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин. Затова намираме за силно преувеличени прогнозите му за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Нима при средно 25 000 теста дневно, 40% от тях ще са положителни? Без да сме с претенции за експертиза, нашите скромни прогнози са, че при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при неизбежното покачване на случаите, няма да надхвърлим трайно 3-4 хиляди на ден. И в 70% ваксинираната Англия има по 30-40к нови случаи на ден, но всичко работи и нощните клубове и стадионите са пълни. В Швеция, която беше честна към гражданите си от първия ден и никога нищо не затвори, в момента почти няма нови случаи и починали, защото хората вече са и преболедували, и ваксинирани. Но тези хора имат доверие в здравните власти, които не са ги лъгали, че ще опазят възрастните хора, като вземат хляба на младите … В такава криза, доверието в здравните власти е от изключително значение. А нашите отдавна са го загубили и тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото, влошават ситуацията до моментното й състояние…

Срам и позор сте!

В отговор на интервюто на Огнян Кунчев от 29.09.2021г. и на всяко следващо подобно изказване на знайни и незнайни математици-шамани!“.

Още по темата: Математик от БАН: Нови мерки и вероятно локдаун до края на октомври