До 15 октомври кабинетът на Радев предава Плана за възстановяване и устойчивост

Янев и Радев

Пресфото БТА, Снимка Цветомир Петров (ПК)

Предизвикателствата пред правителството, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, са големи. Предприели сме необходимите мерки и в голямата си част той е завършен. Договорките на ниво експерти трябва да приключат до края на следващата седмица, за да можем с най-късна дата 15 октомври той да бъде изготвен и предаден в Европейската комисия. Това съобщи премиерът Стефан Янев в източнородопския град Маджарово.

На въпрос за срока на закриване на въглищните централи премиерът припомни, че според енергийната стратегия на България и подписания документ, срокът е 2036 година. Той обаче посочи, че все още разговаряме по темата с ЕК и се стремим да отложим този срок – защото има много заети в тази индустрия хора.

Премиерът обобщи, че въпросът е комплексен и част от решението с проблема с въглеродните емисии е заложен в Плана. Едновременно с търсене на възможности за заместване на тези мощности с други горива трябва да се мисли и за преквалификацията на работещите в сектора, изтъкна Стефан Янев и допълни, че всичко това трябва да бъде решено в рамките на следващата седмица като пакет.

БТА

Още по темата: Лидерът на ГЕРБ: Моделът „Борисов“ е строителство! Трябва ни президент, който да създава сигурност (ВИДЕО)