Случаите на ковид в САЩ намаляват, но болниците се готвят за следващата вълна

ВАРНА новини лого

Намаляването на броя на случаите на COVID-19 в САЩ от последните няколко седмици даде глътка въздух на претоварените болници, но ръководствата на здравните заведения се готвят за евентуално ново рязко повишаване на заболеваемостта, защото със застудяването хората ще стоят повече на закрито.

Според здравни експерти четвъртата вълна на пандемията е достигнала пика си навсякъде в САЩ, особено в Дълбокия юг, където само допреди няколко седмици болниците бяха на предела на възможностите си. Но много от северните щати все още се борят с увеличаване на броя на случаите на заразяване, което внася допълнителна неяснота какво предстои през зимата.

Не се знае как ще повлияе грипният сезон на вече и без това изтощените медици и дали тези, които отказват да се ваксинират, ще размислят.

Приблизително 70 милиона американци, имащи право да се имунизират, остават неваксинирани, което подхранва разпространението на силно заразния вариант Делта.

„Ако не сте ваксинирани или не сте преболедували, вирусът ще ви намери“, предупреди Майк Остърхолм, директор на Центъра за изследвания и политика в областта на заразните болести към Минесотския университет.

В национален план броят на хората в болница с COVID-19 е спаднал на около 75 000 от над 93 000 в началото на септември. Броят на новозаразените също върви надолу и е на равнище от около 112 000 средно на денонощие, понижение от около една трета за последните две седмици и половина.

Смъртните случаи също изглежда намаляват и средно са около 1900 на денонощие при над 2000 преди около седмица, макар че в петък САЩ преминаха печалния праг от 700 000 починали от началото на пандемията.

Спадането на лятната вълна на заразата се обяснява с по-засиленото носене на маски и с това, че повече хора се ваксинират. Намаляването на броя на новозаразените може да се дължи и на факта, че на някои места вирусът вече е минал през податливите групи и силата му отслабва.

Друг обещаващ развой на събитията е съобщението от петък на компанията „Мерк“, че експерименталното й хапче срещу COVID-19 намалява наполовина хоспитализациите и смъртните случаи. Ако получи разрешение за употреба от регулаторните органи, това ще е първото хапче за лечение на заболяването – както и важно и лесно за използване оръжие за борба с пандемията.

Всички разрешени към момента в САЩ лечения срещу коронавируса изискват венозно прилагане или инжекции, информира БТА.

Д-р Антъни Фаучи, главният правителствен експерт по заразните болести, предупреди в петък, че някои може да сметнат тези благоприятни тенденции за основание да не се ваксинират.

„Кривите започват да се изравняват и това е добра новина“, каза той. „Но не е оправдание да бягаме от въпроса, че трябва да се ваксинираме.“

В средата на юли в Медицинския център „Богородица от езерата“ в Батън Руж, Луизиана, започна да се наблюдава рязко увеличение на случаите на постъпване в болница с COVID-19 а до първата седмица на август капацитетът на здравното заведение бе запълнен. Спрени бяха плановите операции и бяха извикани на помощ военни сестри и лекари.

Но сега, когато случаите намаляха, се очаква в края на октомври военният екип да си замине.

Въпреки това главният лекар на болницата д-р Катрин О’Нийл заяви, че темпът на хоспитализациите не намалява толкова бързо, колкото броят на новозаразените, защото вариантът Делта засяга повече младите хора, които по принцип са здрави и живеят много по-дълго в интензивното отделение, поставени на апаратно дишане.

„Това води до голям брой пациенти за интензивно лечение, които не се местят никъде“, каза тя.

Д-р Сандра Кимърли от Медицинския център „Окснър“ в Луизиана, заяви, че четвъртата вълна на пандемията е била по-тежка. „Ужасно е хора да умират от болести, които са предотвратими чрез ваксинация“, каза тя.

В пика на тази най-нова вълна на 9 август в „Окснър“ отчели 1074 пациенти с COVID-19 . Към миналия четвъртък те били спаднали на 208. Други болници също отчитат спад.

Кимърли обаче не очаква този спад да е траен. „Очаквам увеличение на хоспитализациите с ковид“, каза тя.

Подобно на много други здравни експерти Натали Дийн, преподавател по биостатистика в Университета „Емъри“, е сдържана в прогнозите си за зимата.

Не е ясно дали коронавирусът ще стане сезонно заболяване като грипа, с предвидими пикове през зимата, когато хората се събират на затворено за празниците. Просто заради размерите на САЩ и разликите между отделните им региони ще има места, където ще има епидемични взривове и резки повишения на заболеваемостта, заяви тя.

Допълнителна неяснота в картината внася и поведението на хората. Те реагират на риска, като вземат предпазни мерки, което забавя предаването на вируса. Но после, като се успокоят, започват свободно да се събират, разпалвайки нови вълни на заразата.

Според авторитетна прогноза на Вашингтонския университет тази есен броят на новите случаи на заразяване отново ще се увеличи, но ваксинационната защита и имунитетът от преболедуване ще попречат на вируса да вземе толкова много жертви, колкото миналата зима.

Въпреки всичко според същата прогноза до 1 януари ще починат още около 90 000 американци и към тази дата общият брой на жертвите ще бъде 788 000. В прогнозата се отбелязва, че около половината от тези смъртни случаи ще са били предотвратими, ако почти всички носеха маски на обществени на места.

Novini.bg