Огнище на болестта Син език по животните е установено в крумовградското село Аврен

ВАРНА новини лого

pixabay

Огнище на заболяването Син език, характерно за домашните и дивите преживни животни, е било установено в крумовградското село Аврен. Това посочиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

От там уточниха, че вирусното заболяване е потвърдено при изследване на сентинелни животни (такива, които не се ваксинират, с цел да се проследи циркулация на заболяването), в рамките на изпълнение на Програмата за надзор и контрол на болестта. Резултатите са потвърдени от Националната референтна лаборатория за Син език.

От пресцентъра на БАБХ посочиха също, че не се налага умъртвяване на заболелите и контактните животни. Извършват се клинични прегледи на всички преживни животни в засегнатия обект, забранява се придвижването им извън стопанството. „На територията на Община Крумовград се извършва преброяване на възприемчивите животни“, обясняват още от Агенцията, като уточняват, че заболяването не е опасно за човека, но причинява сериозни икономически загуби.

Във връзка с огнището и за да се гарантира здравният статус на преживните животни, със заповед на изпълнителния директор на БАБХ е разпоредена проверка на изпълнението на ваксинационната програма на говеда и овце срещу болестта в цялата страна.

Novini.bg