6-годишен получи телефонна оферта за фалшив ваксинационен сертификат

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Шестгодишно дете получи телефонна оферта за фалшив ваксинационен сертификат, съобщиха от БНТ.

Зъболекарката д-р Велизара Николова разкава, че синът й е получил предложението през мобилно приложение чрез есемес от непознат. За „услугата“ той е поискал сумата от 350 лева.

„Получи съобщение по вайбър от неизвестен номер с предложение да се закупи сертификат ваксинационен за 350 лева. Предполагам, че имат все пак някаква база данни, от която взимат телефоните и евентуално имената.“ – споделя майката.

От екипа на БНТ са се свързали с непознатия и са поискали сертификат, при което мъжът е попитал как са го открили, какво работят и за какво ще използват документа. Поискал е снимка на лична карта и предварително заплащане за „услугата“.

Последвало е обещание, че седмица след плащането сертификатът ще бъде изпратен по пощата и уверение, че няма да излъже клиентите.

„Ще изпратя данни, на които да изпратите пари и примерно до една работна седмица стават нещата, понеже няколко човека трябва да се съберат. Ако имате още някой познат също може да го пратите, за да стават по-бързо работите просто.“ – е уверил мъжът.

Междувременно служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира, че сигналите за неистински сертификати се препращат към прокуратурата.

„Всички сигнали, които ние получаваме, ги изпращаме на прокуратурата. Възможно е в част от сигналите, които се подават просто да не са верни и да са злонамерени, затова моята препоръка към всички е имате ли такъв сигнал, изпращайте го на нас или директно на прокуратурата.“ – заяви Кацаров.

Д-р Велизара Николова е категорична, че Българският лекарски съюз трябва да се заеме с проблема.

„Българският лекарски съюз трябва да се самосезира много сериозно в това отношение. Всички знаем имена на лекари, които издават такива сертификати, факт е, че трудно се доказва това нещо.“ – отбелязва тя.

Припомняме, от прокуратурата заявиха, че към 1 октомври са получени 15 сигнала за фалшиви сертификати и увериха, че ще бъдат безкомпромисни, ако те се окажат достоверни.