Очаква се следобед във Варна да пристигнат баржите от Италия за разтоварването на кораба „Vera Su“

ВАРНА новини лого

Главният директор на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА "Морска администрация" Румен Николов. Снимка: Борис Проданов, "ВАРНА новини".

Очаква се трите баржи, които ще се използват за разтоварването на заседналия край село Камен бряг кораб „Vera Su“, да пристигнат във Варна днес в ранния следобед, съобщи директорът на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“ към „Морска администрация“ Румен Николов. Той припомни, че плавателните съдове са осигурени от Европейската агенция по морска безопасност и ще пристигнат у нас от Италия.

Състоянието на кораба е стабилизирано, няма някакви претенции по отношението осигуряването на храна и медикаменти за екипажа, каза още Николов. Той допълни, че разтоварването на горива и смазочни материали от плавателния съд е приключило.

Корабособственикът е дал възможност за осигуряване, най-вероятно за негова сметка, на фирма, специализирана за спасителни дейности на такива кораби, съобщи още Николов. По думите му очаква се днес тя да извърши оглед и да представи план за понататъшните си действия.

От БТА