Борел очаква повече гъвкавост от България за разширяването на ЕС

Жозеф Борел

„България би могла да бъде по-гъвкава по отношение на разширяването на ЕС със страните от Западните Балкани“. Това заяви Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и сигурността Жозеп Борел.

Според него, страната ни трябва да покаже повече гъвкавост по спорните въпроси, които блокират започването на преговори със Скопие за присъединяване. Върховният представител на ЕС по общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви днес, че България трябва да е по-гъвкава по отношение на разширението на ЕС към Западните Балкани, съобщава Ройтерс, цитирани от БНР.

България блокира началото на преговори за еврочленство на Република Северна Македония с аргумента, че не спазва договора за добросъседство от 2017 г. и иска от Скопие да изкорени езика на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, о публичното говорене и държавната политика.

„Мисля, че България трябва да прояви повече гъвкавост по този проблем, който блокира началото на преговорите“, каза Борел в Мадрид.

По-рано тази седмица 27-те лидери на ЕС обещаха бъдещо членство на шест страни от Западните Балкани, като повториха обещание, направено за първи път преди 18 години. Те обаче не се вслушаха в призивите за ангажимент това да стане до 2030 г., включително заради опасения на някои членки за негативни последици за вътрешната политика заради миграцията.

От Tribune.bg