Капитанът на „Вера Су“ остава в ареста за постоянно

"Вера СУ"

Източник "Да запазим Корал"

Окръжният съд в Добрич остави за постоянно в ареста капитана на кораба „Вера Су“. Според съда може да бъде направено обосновано предположение, че е съпричастен към престъплението, за което е обвинен и има опасност да се укрие, предвид това, че е чужд гражданин и няма постоянен адрес в България, предава БНТ.

Капитанът е обвинен, че е допуснал кораба да заседне и по този начин е била създадена опасност за живота на други хора и значително повреждане на чужд имот. Според съда са събрани данни за неизпълнение от страна на капитана на задължения за безопасността на кораба, без значение, че той не е бил на вахта във въпросната вечер.

Преди да стане ясно решението, служебният защитник на капитана заяви, че той не е бил на вахта в момента, в който корабът е навлязъл в териториалните води на страната. По негови думи все още не е изследвано защо екипажът не е отговарял на радио повиквания и предстои това да бъде изяснено. Подчерта, че капитанът не е осъждан, няма опасност да се укрие и съдейства на разследването.

Адвокатът поиска за капитана домашен арест, който той да изтърпи в общинския хотел в Каварна. Капитанът заяви, че поддържа искането на адвоката си и изказа уважение към съда. В случай че остане в ареста, той помоли за по-добри условия. Съдът обаче постанови постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Адвокатът на втория помощник-капитан поиска той да бъде пуснат под парична гаранция или под домашен арест.

BH

Още по темата: „Вера Су“ окончателно потъва, но властите нехаят и твърдят, че е добре укрепен