От ПИК! Ад за малкия бизнес: Нямат пари да обявят дори фалит

Работник.

Между 20 и 30 процента от малките и средни фирми в България планират да прекратят дейност. Причините са две – пандемията и високите енергийни разходи. Това съобщи Елеонора Негулова, председател на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес, предаде БТА.

„В наши вътрешни анкети сред над 3000 членове, фирмите декларират нагласа да обявят, че прекратяват икономическата си дейност, защото другата процедура – обявяване на фалит и влизане в ликвидация, е тежка и скъпа“, коментира още Негулова.

Най-много обезсърчени са компаниите от сферата на услугите и от селското стопанство.

„За фирмите от селското стопанство дори субсидиите вече не са спасителен ресурс, защото приходите им от продажба на земеделска продукция намаляват непрекъснато, а заради увеличението на цените преработвателите ги натискат да продават евтино“, коментира Елеонора Негулова.

30-те лева, с които държавата реши да субсидира високите сметки за ток на някои предприятия, няма да решат проблема на малките и средни фирми, защото става дума за системни затруднения, смята още тя.

Фирмите нямат проблем само с рекордните цени на електроенергията. “Сега в цикличен порядък се увеличава всичко друго, което ползваме като суровини и материали, защото енергоносителите рефлектират върху цените им”, каза председателят на Националнoто сдружение за малък и среден бизнес.

Евентуалното увеличаване на минималната заплата пък допълнително ще затрудни малкия бизнес, защото това значи нови разходи и ще доведе до съкращаване на персонал или до необявена заетост.

От ПИК