Проф. Кантарджиев: Догодина никой няма да иска да дойде в България

Проф. Тодор Кантарджиев

Снимка: Правителствена пресслужба, архив.

„В София очакваме през следващите десет дни разпространението на коронавируса да стане дифузно. Все още има резерв от легла в болниците. При необходимост ще се наложат навременни мерки“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксиниране.

„Лятото трябваше да се каже – който иска да ходи по заведения, на концерти, на театри, трябва да се ваксинира. Тогава обаче министерството разчистваше лични сметки… Прехвърлянето на отговорност няма да доведе до нищо добро… Трябва авторитетни хора, на които обществото вярва, да говорят за ваксинациите хубаво, а не да се правят послания от министерството, които са смайващи“, допълни още проф. Кантарджиев.

Той посочи, че обикновено възрастните заразяват децата и затова е важно, ако няма достатъчно ваксинирани учители, те да носят маски в учебните заведения.

„От два дни в нашата страна е вече законно поставянето на допълнителна доза“, допълни проф. Кантарджиев и прогнозира, че заради ниското ниво на ваксинация у нас „догодина никой няма да иска да дойде в България“.

От Tribune.bg