Прокуратурата пита здравния министър има ли заповед за контрол на ваксинацията и правила за лечение на деца с COVID-19

лекар

Върховна административна прокуратура (ВАП) отправи запитване до служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за това дали има разписани правила за прием на деца с коронавирусна инфекция в болници и регламентирано ли е прилагането на щадящи тестове в детски колективи, съобщиха от прокуратурата.

ВАП са изискали информация във връзка със „значителното увеличаване заболеваемостта от COVID-19 във възрастовата група 0-19 години“. От прокуратурата са отправили предложение към служебния министър да прецени предприемане на действия, свързани с организацията и ефективността на контрола на изпълнението и неизпълнението на заповеди за вече въведени противоепидемични мерки.

Прокуратурата е поискала информация и за това дали има заповед за контрол на ваксинационния процес – какво гласи тя и дали се изпълнява, респективно за констатирани нарушения и мерки за отстраняването им, както и за „издаване“ на сертификати, без да е извършена ваксинация. Държавното обвинение пита още има ли регламентация в случай на „пробив на ваксината“, дали това се изследва и по какъв ред.

Освен това от ВАП искат министърът да изпрати и информация дали се урежда извършване на анализ на причините на високата смъртност на заболели с коронавирусна инфекция в България, търсят ли се възможности за промяна на тази тенденция, а също и дали са регламентирани медицински практики за лечение и прием в болници, както и дали има акт за проверка дали гражданите имат реално поставени ваксини.

БТА