Случаите на ОРЗ във Варна се увеличават

Момиче с острореспиратовно заболяване

Спадат случаите на коронавирус във Варна, но се покачва броят на пациентите с ОРЗ. Това сочи седмичния бюлетин на РЗИ – Варна. За периода 01.10.2021г. – 07.10.2021 г. регистрираната в РЗИ – Варна остра заразна заболeваемост е следната:

Броят на регистрираните чревни инфекции е 6 случая срещу 20 от предходната седмица, представени от 2 лица с колиентерит, 1 лице с вирусен хепатит и 3 лица с ентероколити.

От въздушно – капковите инфекции /без грип и ОРЗ/ са регистрирани 9 лица с варицела.

Броят на регистрираните остри респираторни заболявания (ОРЗ) е следния: през настоящата седмица са регистрирани 510 броя ОРЗ, срещу 291 броя от предходната седмица. Не са регистрирани усложнения.

За изтеклата седмица за Област Варна лабораторно доказани положителни на COVID-19 са 792 лица, срещу 918 лица от предходната седмица. Отчетени са 48 лица, починали след боледуване от COVID-19 инфекция.

В имунизационния кабинет към РЗИ- Варна и в изнесените ваксинационни пунктове на РЗИ Варна през отчетния период са извършени 625 имунизации срещу COVID-19. В имунизационния кабинет към инспекцията са извършени и 5 имунизации за жълта треска.

За периода не са регистрирани лица, ухапани от кърлеж.

Извършени са 835 епидемиологични проучвания на положителни на COVID-19 лица и на 4 лица с други инфекциозни заболявания.

Издадени са общо 2409 броя предписания за поставяне под карантина/изолация на положителни на COVID-19 лица, контактни лица, хоспитализирани и дехоспитализирани след проведено болнично лечение. Няма наложени административни санкции