Екатерина Захариева: Проф. Герджиков успокоява напрежението, а не го нагнетява

Екатерина Захариева

Снимка: МВнР, официален сайт.

„Президентът би трябвало да обединява държавата, а имаме такъв, който размахва юмрук. Проф. Анастас Герджиков и полк. Невяна Митева са противоположното на това. Имаме нужда от хора, които подават ръка и успокояват напрежението, а не го нагнетяват“, това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS Екатерина Захариева от ГЕРБ.

Тя допълни, че проф. Герджиков е независим кандидат, подкрепен от партия ГЕРБ и той очаква подкрепа от всички страни, а кандидатпрезидентската двойка ще продължава да води позитивна кампания. Захариева е убедена, че българите, които искат президент, който да търси и намира решения на проблемите, а не създава разделение, ще гласуват за професор Анастас Герджиков.

Относно парламентарните избори, тя смята, че „гражданите няма да ни простят,ако отидем на трети избори. Трябва да създадем стабилно правителство. Да видим кои ще влязат-напр.новата партия, която Радев подкрепя“. 

По въпроса с двойното гражданство на Кирил Петков, бившият външен министър обясни, че имаме Конституция и сме длъжни да я спазваме. „А тя е ясна – там пише,че министри и депутати могат да бъдат само български граждани. Петков е издавал заповеди като министър, очевидно Радев се притеснява от решението на КС и се опитва да се замаже това, което се е случило. Към датата на назначаване Петков е бил с двойно гражданство – това е сигурно“, добави Захариева. 

За „Пандора Пейпърс“ бившият министър на външните работи смята, че не се знае още какво може да изтече като документи и допълни, че офшорните сметки и операции не са незаконни. „Но възниква въпрос каква е причината публичните лица да ги имат. ЕС трябва да започне дебат по темата. Николай Младенов обясни добре – той не е бил политик и офшорката му не е била действаща“, коментира още по темата Захариева.

По въпроса с РС Македония Екатерина Захариева смята, че ще бъде отстъпление от нашата позиция вписването на българите в нашата съседка като малцинство.

zonanews.bg

Още по темата: От ПИК – Бареков със сензация: Министър на Радев уличава президента в лъжа, ще се разклати държавата!