Сдружение „Зограф“ разкри нов скандал: Министър Минеков ще гони ли и bTV от сградата на НДК?

проф. Велислав Минеков

проф. Велислав Минеков, Снимка БГНЕС

След констатациите на министър Минеков, че Националният дворец на културата в София е изключително лошо управляван и с много слаб мениджмънт през последните години, а по тази причина логично има и повече от плачевни финансови резултати, да очакваме ли в близките дни от него, че той ще предприеме действия за изваждането и на екипа на частната национална телевизия bTV от заеманите от медията помещения в НДК, питат от сдружение „Зограф“.

Както е известно, bTV е настанена в НДК още от старта си и нейните студия са разкрити в бившата зала №12 на Двореца, а това са вече над две десетилетия, припомнят от гражданското сдружение. На същия адрес – пл. „България“ 1 в т.нар. „малко НДК“, е и седалището на „БТВ Медиа Груп“, допълват от „Зограф“. Какъв точно месечен наем за офисите и студията си обаче плащат от тази голяма национална телевизия на НДК, актуализиран ли е неговият размер през последните години с оглед инфлационните процеси и дали днес той отговаря на нивото на средните пазарни наемни цени за тази централна част на столицата ни, интересуват се от сдружение „Зограф“.

От гражданската организация ще настояват културният министър Минеков, който е принципал на НДК, да информира обществеността и дали шефовете на частната телевизия bTV са се явявали на публично оповестен конкурс за отдаване под наем на ползваните от медията им помещения и офиси в Двореца съгласно изискванията на Закона за държавната собственост (ЗДС). В тази връзка напомняме, че според чл. 19 от ЗДС, имоти или части от тях – частна държавна собственост, се отдават под наем от министъра, ръководителя на друго ведомство или областния управител, на когото имотът е предоставен за управление, чрез търг при условия и по ред, определени с правилника за прилагане на закона, като срокът за отдаване под наем на имотите – частна държавна собственост, не може да бъде по-дълъг от 10 години, подчертават от сдружение „Зограф“.

ВН

Още по темата: ГЕРБ скочиха на Минеков за НДК: Министърът лъже, ползваме помещенията законно като партия