Тежък сезон в зимните курорти заради новите цени на тока и газа (ВИДЕО)

ски курорт

iStock/Getty Images

Тежък се очертава да бъде задаващият се нов сезон в зимните ни курорти заради драстичното повишение на цените на тока и газа. В Банско сметките на собствениците на хотели вече са скочили до 75%.

Разходите в курортното градче започват да се увеличават рязко още от лятото. „Токът ми поскъпна със 75% за момента. За пелети и за газта, с която се отопляваме – между 35 и 40%. Наистина сме много притеснени. Тази тенденция започна още от юли месец“, обясни мениджърът на хотел в Банско Бурхан Немутлу пред Bulgaria ON AIR.

Подобна е ситуацията и в семейния хотел на Елена Джолева. „Най-вероятно ще се работи както миналата година – нула на нула“, каза тя.

На фона на драстичното поскъпване браншът тук е с вързани ръце.  

„За съжаление, ние вече сме излезли с цените за зимен сезон. Няма да пипаме цените за настаняване, но няма и да има за специални оферти. Конкретно за нашия хотел мога да уверя, че сме запазили цените, както миналата година. Пандемията продължава, а в същото време и приходите на хората си останаха същите“, добави Немутлу.

Въпреки това бизнесът търси варианти да компенсира разходите си с повишаване цената на услугата основно през онлайн платформите.

„За зимния сезон няма как цените да останат на нивата от предишната година. Лошото в сферата на туризма за зимните курорти е, че договорите със съответните туроператори вече са сключени. Там не може да има промяна в цената, която си предложил на своя партньор“, уточни Елена Джолева.

От началото на пандемията хотелите в Банско работят с минимум персонал, за да свият разходите.

„Нормално е да сме притеснени за това поскъпване. Надяваме се да се справим по някакъв начин“, призна рецепционистът Мария Тодева.

Засега резервациите за зимния сезон в Банско вървят добре. Остава обаче притеснението дали пандемията няма да ги затвори отново.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

dnes.bg

Още по темата: От ПИК – Бареков със сензация: Министър на Радев уличава президента в лъжа, ще се разклати държавата!