„Вера Су“ окончателно потъва, но властите нехаят и твърдят, че е добре укрепен

"Вера Су"

Източник бТВ/novini.bg

Потънала е сериозна част от кораба „Вера Су“, който заседна край Камен бряг. Спасителни екипи наблюдават плавателния съд до Яйлата. От Министерството на транспорта оптимистично уверяват, че опасният товар няма да се разлее в морето.

Оранжев код за силен вятър по Черноморието е обявен днес, вълнението на морето е много силно – около 5 бала, и вълните заливат кораба.

„Притесняваме се доколко е вреден товарът на кораба, ако има разлив в морето, би трябвали компетентните органи да го кажат. Доколкото знам, на всеки три часа се вземат проби от водата“, коментира пред bTV рибар от близкото село Българево и припомни, че през есента риболовът е по Северното Черноморие. 

Екипажът на кораба вече е евакуиран. Моряците са карантинирани в хотел в Каварна.

Късно снощи съдът остави капитана и помощник капитана в ареста с постоянна мярка задържане под стража. Повдигнато им е обвинение и ги грози затвор до 15 години.

„Метеорологичната обстановка в района продължава да бъде усложнена, но плавателният съд е добре укрепен. Синоптичната прогноза предвижда подобряване на времето през следващите два дни, когато се надяваме да започне разтоварителна дейност“, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията без да отчитат реалната опасност „Вера Су“ тогава да е под вода.

Според експертите по морска екология има вероятност за много големи щети от товара на кораба. По думите на гл. ас. Димитър Беров от БАН, ако азотните торове, които са на борда на кораба, се разтворят и влязат във водата, ще се превърнат в източник на замърсяване с азотни компоненти, които са един от основните причини за екологични проблеми по нашето крайбрежие.

novini.bg

Още по темата: Лошото време не позволява разтоварването на кораба край Камен бряг