Деница Сачева: Рашков ще играе ключова роля в предизборната кампания

Деница Сачева

Деница Сачева

ГЕРБ ще търси антикризисно коалиционно правителство. Партията има политическо решение да не се коалира с БСП и ДПС и в същото време е готова за преговори за определени политики, заяви в ефира на Нова телевизия бившият социален министър Деница Сачева.

Тя коментира и изявленията на вътрешния министър Бойко Рашков, който преди дни обяви, че има над 100 сигнала за купуване на гласове. Половината от тях били за бившите управляващи.

„Не приемам обвиненията за купуване на гласове. Нещо повече – Рашков каза, че има сигнали. Те в голямата си част са анонимни и сами по себе си не представляват доказателство. Подобни твърдения от страна на Рашков са най-малкото непрофесионални и за пореден път показват неговите политически пристрастия”, коментира тя.

Според Сачева именно Рашков ще играе ключова роля и ще работи в ползва за конкретни политически субекти.

„Самият факт, че той често си позволява да назовава политически партии, също е признак на не добър професионализъм от негова страна. Трябва да има първо доказателства. Сигналите могат да бъдат всякакви, но след като досъдебните производства преминат и има обвинения от прокуратурата и има присъди, тогава можем да говорим за подобни явления”, смята Сачева.

Тя призова МВР да предадат сигналите на прокуратурата, която да си свърши работата. Според нея е практика партиите да се борят една срещу друга с подобен тип способ – подаването на анонимни сигнали. Тя е на мнение, че подобни изказвания са внушения, които имат за цел да създадат предпоставки за нечестна предизборна кампания.

„Ние получихме стотици сигнали за репресии от страна на МВР. Наши симпатизанти са разследвани и проверявани. Наш симпатизант от Добрич, Facebook активист, беше привикан и разпитан. Имаше интерес към неговите публикации. Ако това е начинът да се твърди, че се  работи с контролирания вот, ние наричаме това репресия”, заяви още Сачева.

Тя коментира и изказването на Янис Варуфакис, че България не трябва да влиза в Еврозоната. Според Сачева най-голямото постижение на ГЕРБ е именно влизането в чакалнята на Еврозоната. За партията няма такива рискове, които Варуфакис изтъкна.

„ГЕРБ подкрепя проф. Анастас Герджиков, защото той е издигнат от един много сериозен инициативен комитет. Той може да възстанови диалогичността. Победата му ще бъде преди всичко победа на комитета, но ГЕРБ ще направи всичко, за да спечели президентските избори“, заяви тя и добави, че: „Ако загуби, това ще бъде загуба за България. Трябва да се води диалог и да се изграждат мостове, а не да има омраза“, каза Сачева. Тя добави, че по-голямата част от листите на ГЕРБ за предстоящите парламентарни избори ще бъдат регистрирани в понеделник, а една малка част – във вторник.

dnes.bg

Прочетете още: От ПИК – ГЕРБ разкри водачите на листи: Борисов, проф. Ангелов, Десислава Атанасова и Красимир Вълчев поемат по две области