Палеж с настъпила смърт – основната версия на прокуратурата за трагедията във „Владславово“

Пожар в апартамент във „Владиславово“ уби две дечица

Една от версиите, която прокуратурата първоначално разследва за пожара във Варна, беше двойно убийство, прикрито с пожар, съобщава БЛИЦ. В огнената стихия загинаха две деца – момиченце на 4 години и момче на 1 година. Предстои обаче да се уточни дали смъртта действително е настъпила преди пожара или следствие на него. Майката и бащата на децата са успели да се спасят. Те са задържани.

77-годишна жена пък е с обгазяване. По-късно е получила и инфаркт. Каква е причината за случилото се, все още не е напълно ясно. Двете деца загинаха при пожар в апартамент в район „Владислав Варненчик“ във Варна. 

„Смятаме, че пожарът е възникнал в резултат на човешка дейност“., потвърди на брифинг окръжният прокурор на Варна Красимир Конов във връзка с пожара, предава „Фокус“.

„При потушаването на пожара в жилището са немерени телата на две деца. Самоличността им е установена. Те са 1 и 4 г. Започнато е досъдебно производство за извършен палеж, следствие на което е настъпил смъртта на 1 и повече лица. Наказанието е лишаване от свобода от 5 до 15 г. Извършен е оглед. Назначени са съдебно-медицинска и пожаро-техническа експертизи. Целта е да се установят причините за настъпилата смърт на двете деца и причините, поради които е възникнал пожарът“, обясни обаче Конов.

„Към настоящия момент е приключила аутопсията на 1-годишното дете. Установено е по категоричен начин, че смъртта е настъпила от вдишване на дим. Съдебните медици ще направят и втората аутопсия. За умишлено убийство не можем да говорим в случая, тъй като по отношение на едното дете причините са установени, но не и при второто. Не мога да дам такова становище към настоящия час“, каза още той.

„По отношение на пожара – смятаме, че е възникнал в резултат на човешка дейност. Дали е умишлено, или по непредпазливост ще се изясни в хода на разследването. Установено е огнището на помещение, то е там, където са се намирали двете деца“, поясни окръжният прокурор.

Работи се с родителите на загиналите деца във Варна, те са известни на полицията, каза от своя страна ст. комисар Атанас Михов.

„Родителите на двете деца живеят на от година и поливна на адреса. От известно време ел. захранването им е спряно, поради неплатени сметки. Това е изключва версията за късно съединение или гръмване на бойлер. Гърмът, който са възприели съседите е от малка газова бутилка, но вследствие на пожара, а не причинен от нея. Работим по всички възможни версии“, обясни ст. комисар Михов.

„Майката е била в апартамента. Бащата е бил навън. Прибрал се е , извел е майката. Опитали са се да изведат децата, но безуспешно. Родителите са задържани, работи се с тях. Децата не са посещавали ясла. Двамата са познати на полицията. Ще се изследва психическото им здраве и поведение. Майката променя постоянно версиите си. С нея продължава да работи психолог. Посещавани са от социални служби. Няма данни, че децата са били малтретирани“, допълни той.

Родителите на двете деца са привлечени към наказателна отговорност за палеж с последвали значителни вреди и последвала смърт – престъпление по чл. 330, ал. 3 от НК, стана ясно още от думите на Красимир Конов.

ВН

Още по темата: Пожар в апартамент във „Владиславово“ уби две дечица