Спецов със странно обяснение за скандала с фирмата си, продадена на криминален тип

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Купих фирмата си през 2015 г., след като напуснах данъчната система. Това заяви пред bTV шефът на Националната агенция за приходите Румен Спецов във връзка със скандала, че е имал фирма със задължения към хазната, която е продал на малоимотно лице, последва проверка на компетентните органи.

„Реших да се занимавам с нещо, което ми е познато, тъй като през 2013 г. съм изследвал този бизнес в борбата с измамите, дори съм участвал в писането на закона за търговия със зърно, при който се елиминира възможността за данъчни измами. В търговията със зърно няма как да вършиш ДДС измами заради обратното начисляване“, обясни Спецов.

По думите му той е закупил фирма за търговия със зърно, но не е продължил дейността ѝ. Насочил се към производството на фураж. След липса на финансиране, купувачите на фирмата се свързали с него и пожелали да придобият бизнеса.

Спецов обясни, че познава човека от когото е купил фирмата. Проверил, че тя е чиста и всички сделки са явни, а данъците – платени. „Нямах никакво съмнение за това, което е във фирмата и нейната дейност“, допълни шефът на НАП.

През 2016 г. в ревизионния доклад на фирмата пише, че има задължения за ДДС. Спецов призна, че е получил документа, но заяви, че спряганата в публичното пространство сума от от 1,2 млн. лв не е вярна, а ставало въпрос за 700 хил. лв. Според него сумата може да е толкова към днешен ден, с натрупаните задължения.

„Има особеност при дефинирането на дейността от органите, които проверяват – не признават разхода, който е направен за закупуването на зърното, но признават прихода за продажбата на същото зърно. Въпрос на тълкувание“, заяви Спецов и намекна, че „тълкуванието“ е на лична основа спрямо него.

Според него се появяват спекулации относно сумата на ревизионния доклад. Отказа да даде допълнителни подробности заради предизборната обстановка.

На въпрос как фирмата се озовава в ръцете на малоимотния Данаил Николов, Спецов каза: „Тръгнах да правя това производство, което се оказа неуспешно, защото не успях да намеря финансиране. Видях, че не е времето, в което мога да реализирам този проект. Най-ценното в тази фирма е лицензът за търговия със зърно, отказах се от бизнеса и фирмата и споделих на близките си. Не аз ги намерих, а купувачите намериха мен“.

Той е категоричен, че към момента на продажбата фирмата е без задължения, защото ревизионният доклад не е краен акт, имало е обжалване, което не е било приключило. Спецов уточни, че не е проверил съдебното минало на купувачите, но е потърсил публична информация.

Относно обвиненията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за „чудовищна контрабанда с цигари“, шефът на НАП коментира: „Не съм запознат с този казус, ще помоля г-н Борисов, ако има такава информация да я адресира до НАП, макар че тук говори за контрабанда и митници, което е в ресора на Агенция „Митници“, но ние можем да проверим“.

Той не отговори кой е отправил заплахата към него и семейството му, но потвърди, че такава е имало.

blitz.bg

Още по темата: От ПИК! Тошко Йорданов посече мераците на Кирил Петков за премиер и заговори за затвор за бившия министър на Радев