БАМК: Капитанът на Vera Su трябва да бъде освободен

кораб

Снимка "Труд"

Настояваме за спешното освобождаване на капитана на кораба „Вера Су” и поставянето му под домашен арест до приключване на следствието. Това пише в позиция на Българската асоциация на морските капитани (БАМК), която бе изпратена до Maritime.bg по повод постоянното задържане на двамата капитани от заседналия моторен кораб VERA SU.

Maritime.bg публикува позицията на БАМК без редакторска намеса:

Капитанът, изпълнявайки своите задължения, изпада в различни критични ситуации, в много от случаите зависещи от външни фактори и действия на брегови структури. С многократното увеличаване на интензивността на работа, придружено с намаляване на екипажите умората става все по-важен фактор в инцидентите и авариите на море.

Вероярно и при инцидента с моторен кораб „Вера Су” това е основна предпоставка за случилото се. След засядането, което е стресова ситуация за всички членове на екипажа и най-вече за капитана на кораба, който в продължение на дни се бори за живучестта на кораба, той е задържан при слизане на брега и след повдигнато обвинение е оставен в следствния арест.

При настоящото положение без документи, под охрана в хотела и далеч от кораба, той нито може да се укрие, нито може да попречи на разследването на инцидента. Капитанът не е извършил нищо умишлено или застрашаващо живота на хора, но въпреки това се третира като опасен престъпник. Това нанася морални щети и утежнява и без това тежкото му психическо състояние, а от друга страна влошава имиджа на морските професии.

Настояваме за спешното освобождаване на капитана на кораба „Вера Су” и поставянето му под домашен арест до приключване на следствието. Призоваваме отговорните институции, свързани с разследването на инцидента да проявят справедливост и да третират моряците от кораба, като хора, допуснали грешка при изпълнение на служебните си задължения, а не като престъпници.

Изразяваме своята готовност да се включим с експерти при разследването и дадем нашия принос в справяне с възникналата аварийна ситуация.

Прочетете още: Собствениците на „Вера Су“ искали корабът да потъне, твърди служебният министър на транспорта