Милен Керемедчиев: Прогнозите са за още по-голям ръст на цените на газа до 2050 г.

Газов котлон

„Хаосът и паниката на пазарите е висока. Цената на природния газ поскъпна с над 30 на сто на европейските борси. Прогнозите са за растеж до 2050. И виждаме крайна тенденция за поскъпване на живота на европееца и все още неадекватни мерки на ЕК и страните членки за компенсация“, посочи пред БНР бившият заместник-министър на икономиката и на външните работи за предстоящата среща на ЕС да това какви мерки се очаква да се вземат срещу високите цени на горивата, тока, парното. Според него и на тази среща в Брюксел не се очаква да даде ползотворни резултати, макар че очакванията са големи. Бившият заместник-министър смята, че е много трудно да се създаде единен механизъм за подпомагане на държавите.

„Така че не очаквам някакви бързи и крайни мерки“, подчерта Керемедчиев. Той констатира, че ситуацията се усложнява от поредното поскъпване на петрола, чиито нива бележат нови многогодишни ценови върхове

„Компенсацията би могла да е различна за страните. Но ние пък не сме представили още Планът за развитие. За съжаление, бягаме след събитията“, предупреди Керемедчиев. По думите му България все още не е постигнала диверсификация на доставките на газ.

„България остави на трупчета тази идея за доставки на газ чрез алтернативни източници извън руския газ. Сега възможностите за подпомагане на бизнеса и бита заради високите цени на газа не виждам как ще случат“, уточни Милен Керемдчиев. Според него няма дългосрочно решение за енергийна диверсификация в нашата страна.

„А потреблението на ток ще расте, така че, ще растат и цените. Така и икономиките ще започнат да буксуват“, поясни икономистът.

От Tribune.bg