Песенен подарък от хор „Васил Арнаудов“ получи за 75-ия си юбилей Маестро Милко Коларов

ВАРНА новини лого

Снимка: Росен Донев

Искрено вълнение беляза матинето на камерен ансамбъл „Симфониета”, посветено на 75-годишнината на създателя на формацията – големия български композитор проф. Милко Коларов. Юбилярят, който е почетен гражданин на Варна, получи поздравителен адрес от кмета на Общината, връчен от зам.-кмета Коста Базитов, съобщиха от пресцентъра на ММФ „Варненско лято“.

В адреса се подчертават неговата отдаденост на музиката в нейната философската вглъбеност и дълбоките пластове на човешката душевност, в които навлиза композиторът в своите творчески търсения. “Варна цени високо това, че по-голяма част от професионалния Ви път е  свързана с нашия град, с  Международния музикален фестивал „Варненско лято“, с камерен ансамбъл „Симфониета“, с отстояването на високи творчески критерии в музикалния живот на града и страната” – се казва в адреса, който завършва с пожелания за здраве и енергия за творчество.

Маестро Коларов благодари и поведе ансамбъла в един вдъхновяващ концерт. Под неговата палка прозвуча Дивертименто от Панчо Владигеров, а за пръв път и новото Концертино на Маестрото за баскларинет и камерен ансамбъл със солист Мартин Чуров – баскларинет.

Красива изненада поднесоха на своя приятел, който е създавал редица песни за тях, хористите от Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович. Те пристигнаха във Варна специално за празника на проф. Коларов и му направиха подарък от изпълнения на негови творби. Жестът трогна Маестрото и изпълни с емоция залата на Градската художествена галерия, където бяха дошли много почитатели на композитора. Цветя и поздравления последваха празничния концерт.

Днес, 11 октомври, от 19:00 в Концертното студио на Радио Варна е творческата среща с проф. Коларов. На нея ще бъде представен новият му сборник „Хорови и солови песни”. Публиката ще има удоволствието да чуе и записа на „Концерт за цигулка и оркестър” от Милко Коларов в изпълнение на Люцернския симфоничен оркестър с диригент Джон Акселрод.

Входът на срещата е свободен.