МВФ реши: Кристалина Георгиева остава на поста си

Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева запазва поста си на Управляващ директор на Международния валутен фонд. Тя получи подкрепата на Управителния съвет на финансовата институция след внимателно проучване на твърденията срещу нея. Въпросът дали Георгиева ще остане начело на МВФ беше повдигнат след обвинения, че докато е била на висок пост в Световната банка, е манипулирала данни в полза на Китай. Кристалина Георгиева категорично отрече обвиненията.

От представените данни не може да се направи категоричен извод, че Кристалина Георгиева е изиграла неправомерна роля в изготвянето на класацията „Да правиш бизнес“ през 2018 г., докато е била генерален директор на Световната банка. Това е заключението на Борда на МВФ по казуса след осем заседания и две обширни срещи с Георгиева и правната кантора, изготвила критичния доклад срещу нея.

В изявлението на МВФ се подчертава, че разследването за евентуална манипулация на данни от страна на служители на Световната банка продължава. Планира се среща на Борда, за да бъдат обсъдени мерки, които да гарантират безпристрастността на служителите на международната институция и възможността за подаване на оплаквания, изразяване на несъгласие и поддържане на отчетност.

БНТ